ForFarmers ziet winst dalen in turbulent jaar

Voerbedrijf ForFarmers heeft een lastig en turbulent jaar achter de rug. De winst in 2019 was 69,8 procent lager dan een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 17,7 miljoen euro.

ForFarmers+ziet+winst+dalen+in+turbulent+jaar
© ForFarmers

De daling van de winst wordt onder meer veroorzaakt door een waardevermindering in het Verenigd Koninkrijk van 25,6 miljoen euro. De afzet daar blijft achter bij de verwachtingen. Voor het eerst in vele jaren was er sprake van een autonome volumedaling voor het bedrijf, vooral in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. In de tweede helft van het jaar gold dit voor alle landen waar het bedrijf actief is, behalve in Polen.

Coöperatie FromFarmers, de grootaandeelhouder van ForFarmers, heeft besloten over boekjaar 2019 4,34 euro uit te keren per op 31 december 2019 benut voerequivalent. Daarnaast is het voorstel om een vermogensvergoeding op participatierekeningen uit te keren van 28 cent over de aandelen in ForFarmers. Dat gelijk is aan het voorgesteld dividend.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van de coöperatie. In de eerste helft van het jaar had ForFarmers te maken met een ongunstige inkooppositie. In de tweede helft van het jaar ging het beter. Het bedrijf heeft de inkoopprocedure aangepast om herhaling te voorkomen. In de tweede helft van 2019 werden kosten bespaard door sluiting van fabrieken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Omzet

De omzet van mengvoer steeg in 2019 met 1,9 procent naar 7,1 miljoen ton. Het volume via het Total Feed-concept groeide 0,7 procent naar 10,1 miljoen ton. De groei is te danken aan vier overnames in 2018. Zonder deze overnames is er een volumedaling van 3,2 procent bij mengvoer en 2,9 procent bij Total Feed.

Vooral het tweede kwartaal droeg bij aan deze daling, met een daling van 4 procent voor Total Feed en 3,9 procent voor mengvoer. De totale omzet steeg wel, met 2,4 procent tot 2.463 miljoen euro. Zonder de overnames zou de omzet dalen met 2,4 procent.

Volgens bestuursvoorzitter Yoram Knoop van ForFarmers was de marktsituatie lastig in alle landen waar het bedrijf actief is, met uitzondering van Polen. Met de vier overnames in 2018 heeft het bedrijf zijn marktsituatie versterkt, verklaart hij. ForFarmers ziet vooral het aandeel toenemen in de groeiende Europese pluimveesector.

Nederlandse markt

De situatie op de Nederlandse markt is lastig. In de tweede helft van het jaar speelde het politieke debat over de noodzaak de stikstofuitstoot te verminderen. 'Dat leidt tot onzekerheid over het groeiperspectief van de veehouderij. Voorgestelde maatregelen zullen op termijn wel degelijk leiden tot een lichte krimp van het aantal dieren in Nederland', concludeert Knoop.

ForFarmers ziet vier belangrijke ontwikkelingen in de markten waar het bedrijf actief is. In Noordwest-Europa is er toenemende maatschappelijke discussie over de milieu-impact van de agrarische sector. In China is er een significant hogere vraag naar varkensvlees als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

De uitbraak van deze ziekte bij wilde zwijnen in België en Polen noemt het bedrijf zorgwekkend. Daarnaast is er hoogpathogene vogelgriep in Polen. In alle landen waar het bedrijf actief is, behalve in Polen, ontstaat overcapaciteit en toenemende concurrentie in de markt door teruglopende volumes.

Kansen in pluimveesector

ForFarmers ziet kansen in de pluimveesector. Deze sector groeit omdat consumenten steeds vaker kiezen voor kippenvlees en eieren als alternatief voor andere dierlijke eiwitten. Daarnaast is de vraag vanuit China en andere Aziatische landen naar pluimveeproducten gestegen, vanwege een tekort aan varkensvlees.

In de komende jaren komt er vooral meer slachtcapaciteit bij in Polen. Dat zal zorgen voor een toenemende vraag naar mengvoer in de pluimveesector. ForFarmers heeft met de nieuwe fabriek in Pionki capaciteit om aan deze vraag te voldoen. De gevolgen van de brexit blijven voor het bedrijf onzeker. Toch gaat het bedrijf er vanuit dat de varkens- en pluimveesector in het Verenigd Koninkrijk op termijn groeit.

• Voor complete jaaroverzicht bekijk onderstaande pfd

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer