Corona+drukt+winst+Rabobank
Nieuws
© Twan Wiermans

Corona drukt winst Rabobank

De nettowinst van Rabobank kelderde in het eerste halfjaar van 2020 flink. De nettowinst bedroeg 227 miljoen euro in de eerste zes maanden van het jaar. In dezelfde periode in 2019 bedroeg de nettowinst 1.212 miljoen euro. Het lagere resultaat is voornamelijk toe te schrijven aan de corona-impact.

Een van de gevolgen van de corona-uitbraak is dat er simpelweg minder activiteiten in het economisch verkeer zijn geweest. Ook de aanhoudende lage rente is van invloed geweest. Daarnaast heeft Rabobank ruim 1 miljard euro meer gereserveerd voor slechte leningen. In totaal is voor de 'stroppenpot' 1.442 miljoen euro opzij gezet.

Voor de land- en tuinbouw als geheel verwacht Rabobank vooralsnog niet al te grote problemen. De corona-impact wordt voor de meeste agrarische sectoren ingeschat als laag, met uitzondering van zuivel, suiker en sierteelt.


Matige impact

De bank spreekt in deze context van een matige impact. De sierteelt werd eerder nog tot de sectoren gerekend waarop covid-19 een hoge impact had. De vooruitzichten voor de sierteelt lijken echter te verbeteren, meldt financieel directeur Bas Brouwers.Brouwers meldt verder dat Rabobank inmiddels zo'n 80.000 klanten tijdelijke financiële verlichting heeft geboden (72.500 zakelijke en 7.500 particuliere klanten). Hij verwacht dat er nog meer mensen aan de bel zullen trekken. 'De daadwerkelijke effecten zie je nog niet. Wel bij de mensen thuis, maar niet in onze cijfers.'


Meer landbouwkrediet verstrekt

De kredietverlening aan de food & agrisector is wereldwijd toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Half 2020 stond de teller op 108,3 miljard euro tegen 105,5 miljard euro in 2019. De totale wereldwijde kredietverlening van Rabobank daalde in die tijd van 416,2 naar 415,4 miljard euro.

Van de food- en agriportefeuille op groepsniveau werd voor 38,4 miljard euro aan kredieten verstrekt in Nederland. Van de food- en agriportefeuille op groepsniveau werd voor 69,9 miljard euro aan kredieten verstrekt buiten Nederland.

Van alle kredieten bij de Rabobank Groep is wereldwijd 26 procent verleend aan de food & agrisector. Hiermee bestaat 63 procent van de kredietportefeuille van Wholesale, rural & retail uit food & agri.

Het aandeel food & agri in de leaseportefeuille (DLL) bleef stabiel: 14,5 miljard euro. Hiermee maakt food & agri 41 procent deel uit van de totale leaseportefeuille van DLL. De Rabobank is met een marktaandeel van 85 procent marktleider in Nederland.


Voldoende buffers

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer is blij dat Rabobank een dreun door de coronacrisis kon opvangen. 'Dankzij de consequente uitvoering van onze strategie stonden we er goed voor toen het virus uitbrak. Onze sterke buffers zorgen voor een goede uitgangspositie om deze moeilijke periode te overbruggen en om zowel onze klanten als de economie te ondersteunen. We hebben ons in een korte tijd kunnen aanpassen aan de nieuwe realiteit.'

Vooruitblikkend op het tweede halfjaar van 2020 meldt Draijer: 'Onzekerheid voert de boventoon, vooral vanwege de onduidelijkheid over de duur en het verdere verloop van de pandemie en over de maatregelen om het virus te bedwingen. Ook wij gaan de impact van covid-19 terugzien in de resultaten over geheel 2020.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer