Rabobank%3A+%27Corona+voor+melksector+op+ongunstig+moment%27
Nieuws
© Johan Wissink

Rabobank: 'Corona voor melksector op ongunstig moment'

Na enkele jaren van krappe marges waren de gunstige vooruitzichten voor de boerderijmelkprijs voor komende zomer hard nodig. 'De coronacrisis kon niet ongunstiger komen', stelt Mary Ledman, internationaal zuivelanalist bij de Rabobank.

'Aan de horizon leken zich duidelijk betere melkprijzen op te doemen, totdat het coronavirus leidde tot een nieuwe realiteit', zegt Ledman. Die realiteit uit zich in een forse daling in de vraag naar melk, terwijl het voorjaar en de zomer door de gunstige weersomstandigheden juist leiden tot een melkproductiestijging.

De EU-melkproductie lag in de eerste maanden van dit jaar ruim 1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Voor de rest van het jaar verwacht de Rabobank een afvlakking van de groei als gevolg van de droogte en de daling van boerderijmelkprijzen.


Groei bijgesteld

Voor het huidige tweede kwartaal wordt een stijging van melkproductie verwacht van 0,7 procent ten opzichte van dit kwartaal in 2019. Voor de coronacrisis werd voor dit kwartaal nog 0,9 procent productiegroei verwacht. De groei voor de tweede helft van dit jaar is bijgesteld van 0,6 procent naar 0,5 procent ten opzichte van de tweede helft van 2019.


Vooralsnog lijkt Covid-19 in Europa een beperkte impact te hebben op de melkprijs. De huidige marktcondities laten een sterkere daling in de melkprijs zien voor het tweede en het derde kwartaal. Richard Scheper, zuivelanalist bij de Rabobank, legt uit: 'Normaal duurt het ongeveer twee maanden voordat een verandering van de basiszuivelprijs voor producten zich doorvertaalt naar de melkprijs. Voor mei zie je een al wat een sterkere daling.'


Piek in retailverkopen

De impact komt volgens Scheper mede doordat de retail erg stabiel is, waardoor veel zuivelproducten toch bij consumenten terechtkwamen. In maart en april was er sprake van een piek in de retailverkopen. Dit is alweer naar een normaler niveau teruggezakt. Toch verwacht de Rabobank dat van verschillende producten de voorraden toenemen als gevolg van minder vraag vanuit foodservicebedrijven en het buitenland.

De Rabobank verwacht dat de gemiddelde EU-melkprijs in het tweede en derde kwartaal van 2020 gaat zakken tot ongeveer 30 cent per kilo, maar als gevolg van overheidsingrijpen niet zakt tot onder de 25 cent. Bij lagere prijzen kan de EU mageremelkpoeder en boter door opkoop uit de markt halen.


Verenigde Staten lastig

In andere landen heeft de coronacrisis meer impact, weet Scheper. 'In bijvoorbeeld de Verenigde Staten was de US all milk price met 40 cent rond de jaarwisseling nog hoog. Dat maakt een val naar onder de 30 cent in april enorm. In dat land gaat de helft van alle kaas naar (pizza)restaurants. Ook werd een sterkere dollar ongunstig voor de export. Wat dat betreft worden nu hier in Europa net de scherpste randjes van de melkprijsdaling ervanaf gehaald.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer