Spray verbetert lichtopbrengst in kassen

Spraycoating, ontwikkeld door het Delftse bedrijf Physee, zorgt ervoor dat tuinbouwgewassen in kassen 7,5 procent meer licht kunnen gebruiken voor hun fotosynthese.

Spray+verbetert+lichtopbrengst+in+kassen
© Mardenkro

Komend jaar start een praktijkproef met de spraycoating in de glastuinbouw. Deze proef wordt gefinancierd door het Innovatiefonds van de Rabobank. Het is de bedoeling dat het product vanaf eind 2021 op de markt komt.

Het bedrijf Physee is gespecialiseerd in energieproducerende ramen in de utiliteitsbouw. Vorig jaar ontdekte een medewerker een coating die uv-licht omzet in PAR-licht, dit is het licht dat planten gebruiken voor de fotosynthese. Hij zag daarbij toepassingsmogelijkheden voor de glastuinbouw.

Op basis van de coating ontwikkelde Physee een spray om het product in de tuinbouw praktischer te kunnen aanbrengen op de kassen. Voor het ontwikkelen daarvan en het uitvoeren van een praktijkproef, bij Koppert Cress in Monster, ontvangt het Delftse bedrijf een financiële bijdrage van 50.000 euro van Rabobank. De eerste proef beslaat enkele tientallen vierkante meters.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer