Familie Geurts heeft biomassakachel voor warmte en stroom

Van de productie van gezond voedsel tot de aandacht voor dier- en plantgezondheid; van het beheer van een mooi en divers landschap tot het bijdragen aan een gezonde economie: Limburgse boeren en tuinders houden de provincie letterlijk gezond. Een gesprek met glastuinder Eric Geurts.

Familie+Geurts+heeft+biomassakachel+voor+warmte+en+stroom
© Bram Becks

Als ruim tien jaar geleden de gasprijzen, mede door de stijgende energiebelasting, de pan uitrijzen, hebben vooral grootgebruikers als glastuinders het financieel lastig. In de wintermaanden staan de kosten niet meer in verhouding tot de opbrengsten, herinnert Geurts (52) zich. 'En vijf jaar later kregen we brieven van de overheid; of we in 2024 van het gas af konden zijn.'

Bij de familie Geurts, met een bescheiden kassencomplex (3,5 hectare) in Oirlo, was dat de reden om het roer om te gooien. Ze ging zich oriënteren op een alternatieve energiebron: gasloos.


Twee biomassakachels

Nu draaien voor het tweede jaar op rij twee biomassakachels op het bedrijf. Ze leveren warmte die rechtstreeks de kas ingaat én die wordt gebruikt om met een turbine stroom op te wekken. Wat dan nog overblijft, wordt opgeslagen in een groot buffervat en op een later moment benut. 'We kunnen nu CO2-neutraal tomaten kweken en houden genoeg stroom over om terug te leveren aan het energienet', zegt de glastuinder.

De grootste uitdaging is om je gewassen gezond te houden

Eric Geurts, tomatenkweker in Oirlo

Hoewel het verstoken van biomassa de afgelopen tijd in een negatief daglicht staat, vooral vanwege de aanvoer van hout uit alle windstreken, gebruikt Geurts juist snoeihout uit de buurt. 'Om onze kachels te draaien, worden geen gezonde bomen gekapt.'


Omslag gemaakt

Geurts is geboren en getogen op de huidige locatie in een gemengd boerenlandschap tussen Horst en Venray. 'Mijn ouders hadden een typisch gemengd bedrijf – een beetje van dit en een beetje van dat – en ze bouwden ook de eerste kas. Toen ik eind jaren tachtig in het bedrijf ben gestapt, hebben we de omslag gemaakt naar jaarrond tomatenteelt op substraat.'

Een productiejaar start voor de familie Geurts in december met de komst van de opgekweekte tomatenplanten. In de winter komen de hommels in de kassen voor de bevruchting en vanaf maart kunnen de eerste tomaten – in totaal vijf segmenten van trostomaten – worden geoogst. In november staan de kassen leeg en wordt alles grondig schoongemaakt.


Schimmeldruk laag houden

'De grootste uitdaging is om je gewassen gezond te houden', vindt de glastuinder. 'Warmte en een lage luchtvochtigheid spelen daarbij een belangrijke rol om de schimmeldruk laag te houden. Daarnaast zetten we natuurlijke vijanden in om vooral rupsen en witte vliegen te bestrijden.'

Voor de tomatenkweker en zijn vaste personeel heeft het vroeg opsporen van plagen en plantenziekten prioriteit. 'Dan kun je lokaal bestrijden en dat voorkomt veel problemen. We gebruiken zo weinig mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen, maar soms is het gewoon nodig. Daarom is het belangrijk dat goede middelen beschikbaar blijven.'


Groot vraagstuk

Het milieu is zowel voor de consument als voor het gezin een steeds groter vraagstuk. Geurts levert via telersvereniging Fossa Eugenia en is PlanetProof-gecertificeerd. 'Daarnaast hebben we een winkeltje waarin we steeds nieuwe mensen zien die aandacht hebben voor gezond, lekker en vers voedsel van dichtbij. Dit is voor ons een bevestiging dat we goede smaak rassen telen.'

Ook een 'gezond personeelsbestand' staat hoog op de agenda. Naast zes vaste medewerkers zijn er de seizoenskrachten en de scholieren die allemaal uit de regio komen. 'We zoeken hier een balans tussen serieus werken en een plezierige werkomgeving. Hoe we dat doen? Daar is niet zo meteen één formule voor. Een schone en opgeruimde werkomgeving is vanzelfsprekend. En af en toe na het werk nog een drankje in ons eigen 'café' of een snack op tafel in de pauzes doet het altijd goed.'


Drie dochters

De drie dochters van Geurts en zijn vrouw Marianne dragen allemaal hun steentje bij in het bedrijf en zijn erg geïnteresseerd in de tuinbouw. De toekomst zal uitwijzen of ze als opvolger klaarstaan. 'Het is natuurlijk leuk als ze verder willen', vindt hun vader. 'Maar met alle wet- en regelgeving vraag ik me soms af of ze er nog aan moeten beginnen. De politiek is te wispelturig.'

Hoewel de ondernemer graag 'een positief verhaal' vertelt en 'trots is op het familiebedrijf', kraakt hij graag een kritische noot. Zeker als werkgever neemt de regeldruk alsmaar toe en milieu-investeringen schreeuwen om schaalgrootte om uit de kosten te komen.


Dubbeltje meer nodig

'We hebben simpelweg een dubbeltje per kilo meer nodig om aan alle eisen en wensen vanuit de maatschappij te voldoen en genoeg inkomen over te houden, ook als buffer voor slechte jaren. Nu krijgen glastuinders minimale prijzen en ze nemen maximaal risico: dat is géén gezonde situatie.'


Fotograaf Bram Becks: 'Een soort echtheid creëren'

Het glastuinbouwbedrijf van de familie Geurts in Oirlo bezocht fotograaf Bram Becks begin juni 2020. Tijdens een rondleiding over het bedrijf, verzorgd door de drie zusjes Geurts, ging hij op zoek naar leuke, actieve fotomomenten. 'Ik vertelde hun dat ik vooral zocht naar handelingen die een bepaalde soort echtheid uitstralen. Dus geen in scène gezette beelden, maar echte handelingen', legt Becks uit. Bijvoorbeeld het afknippen van de tomaten, maar ook het sorteren en het verpakken in dozen. 'Binnen die processen en handelingen vroeg ik de zusjes om bijvoorbeeld verschillende kanten op te kijken. Dan creëer je een soort echtheid, maar krijg je ook een mooi plaatje.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer