Subsidie+op+pelletkachel+en+biomassaketel+verdwijnt
Nieuws
© Koen van Wijk

Subsidie op pelletkachel en biomassaketel verdwijnt

De subsidie op de aanschaf van biomassaketels en pelletkachels verdwijnt. De milieuwinst van deze installaties is volgens minister Eric Wiebes (EZ) te gering.

De subsidie wordt vanaf 1 januari geschrapt. Huishoudens en kleine bedrijven ontvangen dan geen subsidie meer bij de aanschaf van een pelletkachel of een biomassaketel. De ISDE-regeling was bedoeld om particulieren en kleine bedrijven van het gas te krijgen.


De vaak op hout of houtkorrels gestookte apparaten stoten minder CO2 uit dan gasinstallaties, maar uit een evaluatie van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat de negatieve effecten van de koolmonoxide, het fijnstof en de stikstof die ze ook uitstoten niet opwegen tegen de voordelen.

Conclusies

Tussen 2016 en 2018 zijn 114.000 van deze apparaten aangeschaft met subsidie. Daarvoor is zo'n 215 miljoen euro verstrekt. SEO stelt dat er geen harde conclusies getrokken kunnen worden over de effectiviteit van de regeling. Het staat namelijk niet vast of die 114.000 apparaten ook zouden zijn aangeschaft als er geen subsidie voor was gegeven.

Ook worden er vanaf 2020 geen subsidies meer gegeven voor installaties in nieuwbouwwoningen die niet op gas aangesloten zijn. Sinds juli 2018 hoeft een nieuwbouwhuis niet meer op gas aangesloten te worden. Daarom is het volgens SEO niet nodig om bij nieuwbouw duurzame alternatieven te stimuleren. Wiebes is het daarmee eens. De ISDE-regeling, waarmee bijvoorbeeld ook warmtepompen worden gesubsidieerd, wordt verlengd tot 2030.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer