Achterhoekse+biomassa+voor+voerproductie
Nieuws
© Ruben Meijerink

Achterhoekse biomassa voor voerproductie

Met houtsnippers uit de Achterhoek kan veevoederconcern ForFarmers op de locatie in Lochem bijna volledig voorzien in de energiebehoefte voor het persen van korrels. Afgelopen donderdag is de nieuwe biomassacentrale officieel in gebruik genomen.


De benodigde houtsnippers zijn afkomstig uit houtwallen, hagen en bospercelen in de regio die grotendeels door boeren worden beheerd. Voor de jaarlijkse levering van 8.000 ton houtsnippers is de Coöperatie Streekhout Achterhoek opgericht.

Daarbinnen werken de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer samen. De coöperatie en ForFarmers hebben voor vijf jaar een leveringscontract gesloten.

Draagvlak creëren

'We zijn al meerdere jaren bezig om duurzame stappen te zetten. We kiezen nu voor een beproefde techniek in combinatie met hout uit de regio. Daarmee kunnen we de kringloop van ons productieproces een stuk sluiten en zo meer draagvlak creëren voor de veehouderij in Nederland', zegt Pieter Wolleswinkel, directeur ForFarmers Nederland.

'Boeren krijgen via de coöperatie een vergoeding voor de snippers en tegelijkertijd veevoer met een lagere CO2-voetafdruk.'

ForFarmers bespaart met de centrale jaarlijks zo'n 1,7 miljoen kuub aardgas. De komende tijd moet duidelijk worden of het concern ook op andere locaties overstapt op biomassa. Wolleswinkel: 'De installatie in Lochem draait nu twee maanden naar tevredenheid. Daarbij vind ik het belangrijk dat het economisch rendeert voor alle partijen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer