Schade door splinters zonnepanelen vergoed

Verzekeraar Achmea en de gedupeerde melkveehouders rondom Moerbeek door miljoenen losse splinters van zonnepanelen hebben overeenstemming bereikt over de kosten voor de opruimactie.

Schade+door+splinters+zonnepanelen+vergoed
© Marc Moussault

Na een grote brand op bollenbedrijf De Wit Flowerbulbs in het buurschap vlakbij Schagen, belandden vorige week glasdeeltjes en roet in de omliggende weilanden. Over een strook met een breedte van 500 meter breed en een lengte van ruim 3 kilometer.

In totaal zijn de percelen van zeven veehouders getroffen, evenals een akker met tarwe. De kosten om de restanten van de brand te verwijderen bedragen meerdere tonnen. Dit is een noodzakelijk actie om het dierenwelzijn te garanderen. Veehouders houden hun dieren op stal, tot alles is opgeruimd.


Doortastende opstelling

Bestuurder Niels Klaver van LTO Noord-afdeling Hollands Kroon, die zelf ook hinder ondervindt van roet op zijn land, is blij met de doortastende opstelling van de verzekeraar. ‘Door gebrek aan communicatie ontstond er veel onrust in het gebied over welke actie de boeren moesten ondernemen om ergere schade te voorkomen en wat ze wel en niet mochten doen.’

Samen wordt er gezocht naar splinters van de zonnenpanelen.
Samen wordt er gezocht naar splinters van de zonnenpanelen. © Marc Moussault

In een gesprek tussen verzekeraar en ondernemers, waaronder ook de getroffen bollenteler, is afgesproken dat de arbeidsuren om de splinters handmatig van de percelen op te rapen volledig worden vergoed. Met ruim zeventig personen, merendeels werkzaam bij De Wit, wordt al dagenlang aan opschoning gewerkt.


Opzuigactie

Klaver: ‘De verwachting is dat daarmee 80 procent van de glasdeeltjes kan worden verwijderd. Met een machinale opzuigactie wordt nog eens 10 procent opgeruimd, waarvoor Achmea ook de kosten op zich neemt.’

Ook ten aanzien van de vervolgschade zijn afspraken gemaakt. ‘Ondernemers die toch niet zeker weten of hun grasbalen gevrijwaard zijn van scherpe delen, mogen die laten afvoeren. Ze krijgen daarvoor een vergoeding. En met een dierenartsenpraktijk zijn afspraken gemaakt om de dieren de komende maanden extra te monitoren, om te zien of ze toch iets scherps hebben binnengekregen.’


Onderschatting

Hoewel er recent ook in de Noordoostpolder een vergelijkbaar schadegeval door rondvliegende splinters van zonnepanelen, is er volgens Klaver toch sprake van een onbekende situatie voor de verzekeraar en gedupeerden. 'Dat geldt ook voor de Omgevingsdienst, die de zaak aanvankelijk wel heeft onderschat', stelt Klaver. 'Het zou goed zijn om een protocol op te stellen, om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw zoveel onnodig veel onrust ontstaat.'


De splinters worden in grote emmers gegooid bij Wit Flowerbulbs.
De splinters worden in grote emmers gegooid bij Wit Flowerbulbs. © Marc Moussault

Ook ten aanzien van de verzekering van dergelijke risico's, zullen beide branden gevolgen hebben, meent de landbouwbestuurder. 'Het is lastig om te bepalen onder welke dekking deze schade valt.'


Groot drama

Voor nu blijft het voor de bollenteler een groot drama dat hij al het plantgoed is kwijtgeraakt, dat tijdens de brand in de schuur stond, stelt Klaver. 'Het enige positieve is dat we met zijn allen nu wel stappen hebben kunnen zetten om dit alles zo snel mogelijk op te lossen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer