Glasdeeltjes vrijgekomen bij brand boerenschuur Rutten

Boeren in de omgeving van de Wrakkenweg in Rutten in Flevoland wordt geadviseerd voorlopig geen gewassen van het land te halen of vee en huisdieren buiten te laten.

Glasdeeltjes+vrijgekomen+bij+brand+boerenschuur+Rutten
© Eigen foto

Bij een brand in een boerenschuur aan de Wrakkenweg afgelopen dinsdagavond zijn waarschijnlijk glasdeeltjes en andere resten in de omgeving beland. Op het dak van de geheel afgebrande schuur lagen zonnepanelen. LTO Noord Flevoland stuurt aan omliggende bedrijven een checklijst als hulpmiddel bij de afhandeling van eventuele schade.

Door de wind zijn stukjes zonnepanelen en asresten van de brand waarschijnlijk over een groot aantal vierkante kilometers verspreid. Het door asresten getroffen gebied ligt ten oosten van Rutten. Het gaat om percelen gelegen tussen de Veneweg, het Venepad en een deel van de Lemsterweg. De brandweer waarschuwt zeer voorzichtig om te gaan met de deeltjes.


Snel maatregelen nodig

De schade bij omwonenden kan aanzienlijk zijn, stelt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. 'Als de schade voor de oogst niet kan worden weggenomen en de hele oogst verloren zou gaan, is dat desastreus', zegt hij. 'Er moeten zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om die schadelijke deeltjes weg te halen.'


Michielsen noemt de situatie rond Rutten ernstig en vrij uniek, vergelijkbaar met het vrijkomen van asbestdeeltjes. Hij vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet bekijken hoe gevaarlijk het is en wat er aan moet gebeuren. 'Wij adviseren onze leden intussen de schade te inventariseren. We gaan die schades bundelen om te kijken hoe groot het is en of we daarin gezamenlijk moeten optrekken. Dat zul dus nog moeten blijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer