Drenthe wil strikter beleid voor preventie afvalbranden

Provincie Drenthe vindt dat er betere regels moeten komen voor de preventie van afvalbranden. Dat schrijft gedeputeerde Hans Kuipers aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat.

Drenthe+wil+strikter+beleid+voor+preventie+afvalbranden
© André Weima

Provincie Drenthe wil dat afvalverwerkers verplicht worden maatregelen te treffen om branden te voorkomen of om snel onder controle te krijgen. Aanleiding zijn de branden die de afgelopen tijd hebben gewoed in de afvalverwerking in Drenthe. In drie jaar tijd ging het om dertien branden, voor een belangrijk deel op of bij het complex van afvalverwerker Attero in Wijster.

Brand bij een afvalverwerker zorgt voor onrust in de omgeving, stelt Kuipers. Afvalverwerkers moeten maatregelen treffen op het bedrijf om branden te voorkomen of snel onder controle te kunnen krijgen. Niet alle maatregelen zijn verplicht, maar wat bewezen goed werkt, moet volgens hem worden opgenomen in de vergunning.


Vee binnen houden

Bij zeker één afvalbrand in Wijster kwamen schadelijke stoffen vrij en moesten boeren hun vee tot enkele maanden binnen houden. Ook mochten in de omgeving geen gewassen meer worden geoogst. Omdat het in de wintermaanden gebeurde, bleven de gevolgen beperkt.


Afvalverwerkers treffen verschillende maatregelen om branden te voorkomen, ook op eigen initiatief. Het gaat dan onder andere om het plaatsen van warmtebeeldcamera's, bluszand, of het verdichten van afval zodat er geen zuurstof bij komt. Deze maatregelen zijn echter nog niet verplicht voor de bedrijven, omdat dit niet in de vergunning is opgenomen, aldus Gedeputeerde Staten van Drenthe

Rookpluimen

Gedeputeerde Kuipers: 'Wanneer er brand is bij een afvalbedrijf, is dat vaak in de wijde omgeving te merken. Soms zie je rookpluimen of is er een oproep ramen en deuren te sluiten. Dit leidt tot onrust en zorgen onder de omwonenden. Het gaat om de gezondheid en veiligheid van de inwoners.'

Meer veiligheid en een betere preventie kan het best worden geregeld door via een een landelijke richtlijn afvalverwerkers te verplichten bewezen goed werkende maatregelen te treffen. 'Dit soort bedrijven heeft een zorgplicht naar de omgeving. Committeer je dus aan brandwerende maatregelen, voor ieders veiligheid', aldus Kuipers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer