RIVM%3A+voorzichtig+met+resten+brand+Rutten
Nieuws
© Pixabay

RIVM: voorzichtig met resten brand Rutten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt de grondgebruikers rond de uitgebrande schuur in Rutten in Flevoland aan voorzichtig te zijn bij het verwijderen van neergekomen resten.

Een felle uitslaande brand vernielde dinsdagavond een schuur aan de Wrakkenweg in Rutten. Daarbij ging ook het zonnedak verloren. Resten van de brand, waaronder glasdeeltjes van de zonnepanelen, zijn neergekomen op een oppervlak van zo'n 4 vierkante kilometer ten zuidoosten van de locatie.

Het betreft volgens de gemeente een gebied tussen de Venneweg, het Vennepad en een deel van de Lemsterweg. RIVM-inspecteurs zijn ter plaatse geweest om de schade te inventariseren.

'Zichtbare delen mogen worden opgeruimd, zij het met de nodige voorzichtigheid', verwoordt Annemieke Reitsma van gemeente Noordoostpolder het RIVM-advies. (Landbouw)huisdieren dienen tot nader order te worden binnengehouden.


Oogst extra controleren

Volgens de RIVM-specialisten bestaat er vooralsnog geen gezondheidsrisico voor agrarische producten die op dit moment nog onder de grond zitten, zoals aardappelen en uien. 'Bij de oogst dienen ze wel extra te worden gecontroleerd', stelt Reitsma.


LTO Noord Flevoland drong eerder aan op een inventarisatie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van wat er boven de grond komt. 'De voedselveiligheid moet niet in het gedrang komen', zegt voorzitter Arnold Michielsen. Gemeente Noordoostpolder raadt getroffen grondeigenaren aan contact te zoeken met hun eigen verzekeraar over het opruimen van as- en glasresten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer