Loonwerker+positief+over+%27Groen%2C+productief+en+levend+Limburg%27
Nieuws
© Laurens Eggen

Loonwerker positief over 'Groen, productief en levend Limburg'

De pilot 'Groen, productief en levend Limburg' is een van de zeven pilots toekomstbestendige landbouw, die in het voorjaar van 2019 zijn gestart in de aanloop naar het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

De Limburgse pilot wordt uitgevoerd door Natuurrijk Limburg in samenwerking met agrarisch adviesbureau Arvalis. 'De nadruk ligt op laagdrempelige vergroeningsmaatregelen bij tachtig deelnemers in de rundveehouderij, akkerbouw en fruitteelt', zegt Stan Bruijsten van Arvalis. 'Maar zeker ook op het enthousiasmeren van erfbetreders voor de omslag naar natuurinclusieve landbouw.'

Een van de deelnemers is loonbedrijf Jakobs uit Geijsteren. 'We zijn benieuwd in hoeverre de resultaten van de pilot van invloed zijn op het nieuw te bepalen GLB in Limburg', zegt Michiel Jakobs.


Landgoed Geijsteren

Ook wil Jakobs Landgoed Geijsteren, een groot landgoed met veel natuurbeheer, actief positioneren binnen het GLB. Het loonbedrijf, dat ook een akkerbouwtak heeft, vormde samen met de in 2017 overleden baron en landgoedeigenaar Wilbert de Weichs de Wenne geruime tijd een maatschap.

'Na beëindiging van de samenwerking hebben we als akkerbouwbedrijf de grond van het landgoed kunnen pachten en hebben we als hofpachter de meeste akkerbouwgrond in gebruik. Het landgoed wil nu ook graag natuurinclusiever zijn, dat wil zeggen: landbouw met natuur in samenspraak met de pachter', zegt Jakobs.

'We willen het inzaaien van de bloemrijke kruidenmengsels praktisch doen. Op een manier dat de natuur er beter van wordt, maar dat wij er ook profijt van hebben.'


Overhoeken

Bij het inzaaien koos Jakobs vooral voor de overhoeken. 'De laagrenderende gronden. Niet omdat het arme grond is, maar omdat het werk vooral op die stukken inefficiënt is. En iedere akkerbouwer heeft wel ergens in een perceel een overhoek.'

Volgens Jakobs gaat het vooral om een stukje bewustwording. 'Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door net in zulke hoekjes een bloemrijk kruidenmengsel in te zaaien, waar je bovendien een beetje compensatie voor krijgt. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.'

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer