PvdD wil als eerste bezuinigen op EU-landbouwbudget

Update - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat de EU bij het dichten van de meerjarenbegroting als eerste kijkt naar een korting op het Europese landbouwbudget. Als het aan de partij ligt, gaat premier Mark Rutte daar bij de komende EU-top voor pleiten.

PvdD+wil+als+eerste+bezuinigen+op+EU%2Dlandbouwbudget
© Dirk Hol

De Tweede Kamer kwam dinsdag 14 juli terug van het reces om te debatteren over de EU-meerjarenbegroting en het Europese herstelfonds voor de coronacrisis. De regeringsleiders van de EU-lidstaten komen daarvoor vrijdag en zaterdag bijeen.

PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg diende tijdens het debat een motie in waarin hij premier Mark Rutte oproept om tijdens de top te pleiten voor bezuinigingen op het EU-landbouwbudget. De financiering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid maakt een derde uit van het totale EU-budget. De premier wees de motie af en later stemde ook de Kamer tegen het voorstel van Wassenberg..


De kritiek op het ruime EU-landbouwbudget worden breder gedeeld in de Kamer. In het laatste voorstel van EU-president Charles Michel gaat volgens de Kamer te veel geld naar landbouw en de ontwikkeling van arme regio's. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd op grensbewaking, innovatie en wetenschap. Ook het kabinet zet in op modernisering van de begroting.

De meeste partijen in de Kamer kunnen leven met het herstelfonds. Wel wordt er verschillend gedacht over de voorwaarden. VVD en CDA willen leningen en geen giften, D66 is voor subsidies om landen niet verder op te zadelen met schulden.


Harde eisen

Aan dat herstelfonds moeten harde eisen worden gesteld, vindt ook het kabinet. Landen moeten in ruil voor leningen hervormingen doorvoeren om klaar te zijn voor een volgende crisis. De PVV wil geen fonds. En bijvoorbeeld de SP en DENK zien er ook de noodzaak niet van in.

Rutte stelt zich in Europa hard op in de discussie over de begroting en het fonds. De kans dat er bij de komende EU-top een akkoord komt, wordt in de wandelgangen niet zo groot geacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer