Rechter oordeelt niet over kalvervloer

De civiele rechter verwijst een aanklacht van stichting Dier&Recht over kalvervloeren door naar de bestuursrechter. De stichting klaagde de Nederlandse staat aan vanwege de in de ogen van Dier&Recht gevaarlijk gladde en oncomfortabel harde vloeren waarop vleeskalveren worden gehouden.

Rechter+oordeelt+niet+over+kalvervloer
© Johan Wissink

De civiele rechter vindt echter dat eerst de bestuursrechter hierover moet oordelen. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zijn de ongezonde leefomstandigheden van deze kalveren in strijd met de wet. De civiele rechter geeft nu echter aan niet over de kwestie te mogen oordelen. De stichting moet deze eerst aanvechten via de bestuursrechter.

De stichting stelt bewust een civiele procedure te zijn gestart gericht tegen de staat. Die is in de ogen van de stichting verantwoordelijk voor het handhaven van de wet, maar ziet het gebruik van de onwettige vloeren structureel door de vingers. Dat is onrechtmatig en volgens Dier&Recht moet de staat door de rechter gedwongen worden om in actie te komen.


Teleurstelling

Directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht: 'Dit is extreem teleurstellend voor de 1,5 miljoen vleeskalveren in Nederland. Die hebben net als alle koeien een zachte ondergrond nodig, zoals een weide.'


In plaats daarvan slijten ze volgens haar hun leven op beton of op glibberige houten vloeren. 'Dit is een ernstige aantasting van hun welzijn en volstrekt illegaal. Dier&Recht zal iedere wettelijke mogelijkheid benutten om een einde te maken aan dit structurele kalverleed.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer