Europarlementariërs vragen hulp voor kalfsvleessector

Vanwege de coronacrisis moet Brussel tijdelijk de opslag van overtollig kalfsvlees in koelhuizen vergoeden. Die dringende oproep doen Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) in een gezamenlijke brandbrief aan Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw.

Europarlementari%C3%ABrs+vragen+hulp+voor+kalfsvleessector
© Nieuwe Oogst

De Europarlementariërs constateren dat de vraag naar kalfsvlees door de coronacrisis met 40 procent is gedaald. Veel veehouders en bedrijven kampen met een groeiende voorraad van dit vlees, met hoge kosten tot gevolg. Andere landbouwsectoren hebben wel hulp gekregen, zoals subsidie voor opslag tot betere tijden.

Van Dalen vindt dat één lijn moet worden getrokken. 'De Europese Unie vergoedt voor een reeks landbouwproducten, maar ook voor vis en producten uit de aquacultuur, de kosten voor opslag. Gelijke monniken, gelijke kappen dus: daarom ook die steun voor de kalfsvleessector.'


Ondersteuningspakket

De Europarlementariërs betreuren ten zeerste dat de Europese kalfsvleessector niet is opgenomen in het ondersteuningspakket van de Europese Commissie voor markten die nu getroffen worden door de coronacrisis. Kalfsvlees wordt normaal gesproken veel verkocht aan de horeca en juist daar wordt nu vrijwel niets afgenomen. Veehouders spelen op deze situatie in door minder te slachten en kalveren ouder te laten worden, maar dat is maar beperkt mogelijk.

Ruissen ziet als lid van de Europarlementscommissie voor Landbouw geen enkele reden waarom deze sector buiten de Brusselse steunregeling is gevallen. 'We moeten deze sector overeind houden, ook gezien het grote belang voor de Nederlandse landbouw.'


Private opslag

In de brief schrijven de drie politici dat gesubsidieerde private opslag absoluut noodzakelijk is om ernstige problemen met het dierenwelzijn op producentenbedrijven en een aanzienlijk structureel verlies van kalfsvlees te voorkomen.

Schreijer-Pierik vindt dat kalverhouders keihard worden geraakt door deze crisis. 'De kalversector is een cruciale schakel in de Europese zuivelketen en onmisbaar voor de melkveehouderij in de EU. De sector heeft tijdens de ernstige zuivelcrisis van 2015-2016 een ongeëvenaarde solidaire bijdrage geleverd aan stabilisering van de Europese zuivelmarkt. De Europese Commissie moet daarom nu ook met spoed komen met een regeling voor particuliere opslag van kalfsvlees.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer