Corona maakt kalfjes kieken extra aantrekkelijk

Met elkaar van gedachten wisselen over de koeien en kalfjes van een collega-ondernemer. Zaterdag kwam een aantal Piemonteseliefhebbers bij elkaar tijdens het kalfjes kieken. Dit was zaterdag bij drie Piemontesehouders, onder wie bij Jan van de Sande en Conny van Dijk in het Brabantse Haaren, die dertig runderen hebben lopen. Door de coronacrisis waren er al veel activiteiten niet doorgegaan, waardoor dit evenement veel animo kende.

'Het doel van dit kalfjes kieken is om ervaring uit te wisselen over de fokkerij en het houden van deze dieren. Een sociaal evenement onder Piemontesehouders. Het is zeker nu een aantal evenementen niet doorgaan vanwege de coronacrisis, mooi dat we deze laagdrempelige bijeenkomst wel kunnen laten doorgaan. Ondernemers zien elkaar weer eens', zegt Van de Sande.

Hoewel hij geen tientallen bezoekers verwachtte, was het aantal bezoekers op meer dan twee handen te tellen. 'Je bent toch benieuwd hoe kalfjes van een bepaalde stier zich ontwikkelen en hoe ze bij een ander groeien. Zo hadden we een paar jaar geleden Valentino als topstier. Ik hoorde van een aantal collega-ondernemers dat van hem kleine kalveren werden geboren. Dan komt zo'n verwachting niet uit.'


Lange poten en flaporen

Volgens de ondernemer is aan een kalf al te zien of het de potentie heeft om een topkoe te worden. 'Vooral mooie, lange poten en flaporen zijn aanwijzingen dat het kalf een goede koe kan worden. Maar dan is het nog afwachten hoe het dier zich ontwikkelt. Daar komt ook veel geluk bij kijken.'

De qua exterieur minder goede dieren mogen een keer kalven. Daarna gaan ze naar de slacht. 'Die verkopen we vervolgens als vleespakketten. Hiervan hebben we jaarlijks toch tien dieren nodig en dat aantal groeit. Zeker nu met de coronacrisis zien we veel vraag', vult Van Dijk glimlachend aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  70 %
Meer weer