Mediterraanse+mirabellen+in+de+ramsj+door+corona
Nieuws
© Eigen foto

Mediterraanse mirabellen in de ramsj door corona

Omdat de afzetmarkt van mirabellen door corona geheel is ingestort, opent de Baarlose Fruitboerderij de boomgaard zaterdag voor consumenten. Susanne Görtz is de enige Nederlandse teler van de Mediterraanse fruitsoort en levert doorgaans aan luxe restaurants en cruiseschepen.

'De afgelopen weken zegde de ene na de andere fabriek af. Ze halen liever mirabellen uit een bepaald gebied, zoals de Franse Loire', licht Susanne Görtz van de Fruitboerderij toe. 'Wij staan dan achteraan in de rij. Eeuwig zonde, want mirabellen zijn heerlijk. Als ondernemers kost het ons flink wat omzet, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten.

Daarom wil Görtz consumenten in de boomgaard op 8 augustus laten meeprofiteren van de oogst via een plukdag. 'Een mirabel is een Mediterraanse fruitsoort. Dus kom plukken en je proeft als het ware je Mediterraanse vakantie.' Het bedrijf zegt daarnaast ook actief restaurants en horeca te benaderen.


Exclusieve teelt, korte oogst

De Baarlose Fruitboerderij is vijf jaar geleden begonnen met hun mirabellenboomgaard. Daarmee hebben zij het fruit teruggehaald naar Nederland en zijn zij nog steeds de enige fruitteler in Nederland die het pruimachtige fruit teelt.

Het kost ons flink wat omzet, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten

Susanne Görtz, mirabellenteler in Baarlo

Daarnaast heeft de onderneming kersen, peren, morellen, pruimen, appels en druiven in de gaard. Van een deel van het fruit laten ze op kleine schaal streekproducten maken. Ook exploiteren ze drie vakantiewoningen in de regio. Voor de organisatie van de plukdag werken de telers samen met Platform Agrotoerisme.

Görtz: 'De mirabellenoogst is altijd rond deze tijd en het fruit dient binnen twee weken te worden geplukt en verwerkt, voordat het overrijp wordt. Vanwege het gebrek aan afzet doet de Fruitboerderij daarom juist nu een oproep aan de omgeving voor een plukdag.'


20 ton productieoverschot

In totaal heeft de Fruitboerderij 20.000 kilo aan productieoverschot. 'We nodigen iedereen uit om te komen. De komende dagen benaderen we hotels, vakantieparken en buurtgenoten om te komen plukken.' Er worden vooraf coronamaatregelen getroffen door de familie. En voor verfrissing voor de kinderen wordt ook gezorgd.

De boomgaard is gratis toegankelijk en de mirabellen worden voor 2 euro per kilo afgerekend, laat Görtz weten. De Fruitboerderij is gevestigd aan De Berckt 12d, nabij Kasteel de Berckt en tegenover de Bourgondische logies van d'Ouffenhof in Baarlo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer