Waterverbruik+vernatting+vraagt+aandacht
Nieuws
© Koen van Wijk

Waterverbruik vernatting vraagt aandacht

Het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) in Zegveld laat het extra waterverbruik in haar proefveld met lisdodden voortaan nauwkeurig meten.

VIC moedigt tevens andere partijen met zulke proeven aan om het waterverbruik onderdeel van het experiment te maken. Dat stelt het kenniscentrum in reactie op de resultaten uit de studie 'Effecten van onderwaterdrainage op de regionale watervraag' dat deze zomer is gepubliceerd.

In de studie zijn de effecten van infiltratie met onderwaterdrainage in West-Nederland vastgesteld op een extra watervraag van circa 18 procent. Het onderzoek werd verricht, omdat het watersysteem in droge tijden tegen grenzen aanliep om vernattingsmaatregelen van voldoende water te voorzien.

Watersysteem

Volgens het VIC is het waterverbruik bij een lisdoddeteelt veel hoger dan bij drukdrainage. Wel is voor onderwaterdrainage veel meer meetinformatie nodig over het langjarig effect op watervraag en waterkwaliteit. Al met al verwacht het centrum dat de watervoorziening in droge zomers en bij sterkere vernatting via verschillende maatregelen ook aandacht vraagt van het watersysteem.

VIC gaat daarom niet alleen door met onderzoek naar manieren voor veenvernatting, maar kijkt ook naar wat die vernatting vraagt aan optimalisatie van het watersysteem en hoe dit is te combineren met het opvangen van extremen in neerslag en droogte.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer