Boeren kunnen bijdragen aan vernatting Maashorst

De impasse duurt al zes jaar. Provincie, gemeenten, waterschap en natuurorganisaties willen natuurgebied de Maashorst in Oost-Brabant vergroten en vernatten. Maar de boeren willen er niet weg. Nu komt er misschien een nieuw voorstel.

Boeren+kunnen+bijdragen+aan+vernatting+Maashorst
© Nieuwe Oogst

Ga in gesprek met de boeren en vraag wat zij willen. Dat is het advies van Jos Timmers, afdelingsbestuurder van ZLTO Uden. Hij deed deze uitspraak tijdens een overleg van de adviesraad voor natuurontwikkeling in de Maashorst.

Zes jaar lang heeft de provincie geprobeerd om de boeren in de Brobbelbies, dat onderdeel is van de Maashorst, uit te kopen om het natuurgebied te vergroten. Zonder succes.

Broodwinning

Er is wel wat grond aangekocht voor natuurontwikkeling, maar de meeste eigenaren willen hun agrarische percelen niet verkopen. 'Het gaat om hun broodwinning', zegt Timmers. 'Het is er goed boeren, dus waarom zouden ze weggaan?'

In de Brobbelbies zitten een varkenshouderij met akkerbouw, een melkveehouder in ruste en acht telers die hun gronden ook verhuren. Voor de tuinders bieden de hoge, lichte zandgronden uitstekende omstandigheden voor de teelt van aardbeien en prei, ook in de winter.

Verdroging

Over de doorontwikkeling van de Maashorst zijn veel gesprekken gevoerd. Volgens de afdelingsbestuurder bleek uiteindelijk dat de achterliggende reden om de landbouwgronden op te kopen, te maken had met de verdroging van de Maashorst. Het grondwaterpeil moest worden verhoogd en daarvoor was het opkopen van de landbouwgronden noodzakelijk.

Ineens lag er een heel ander probleem, constateert Timmers. 'Volgens ons is het helemaal niet nodig dat de boeren worden uitgekocht en de landbouwgronden overgaan in natuur. Beter is om met hen afspraken te maken over het verhogen van het grondwaterpeil.'

Winst

Volgens de afdelingsbestuurder levert dat winst op voor zowel natuur als landbouw. 'De natuur wordt natter en de boeren kunnen in het gebied blijven ondernemen.'

Hoe boeren aan de vernatting kunnen bijdragen, daarover doet Timmers geen concrete uitspraken. 'Dat is voor elke ondernemer weer anders. Belangrijk is dat zij ook in de toekomst in het gebied kunnen blijven boeren.'

Overweging

Timmers verwacht geen wonderen. 'Deze nieuwe aanpak wordt in overweging genomen, heb ik van Staatsbosbeheer en het waterschap vernomen. Maar voor het verhogen van het grondwaterpeil moet iedereen meedoen. En daarover durf ik geen uitspraak te doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer