Altyd Seumer

Altyd Seumer is de titel van de openluchtvoorstelling in Het Bild. Een verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het pootaardappelgebied.

Altyd+Seumer
© DIRK HOL

Door de ontdekking van het vruchtbare land en de aardappel zou het volk van overzee nooit meer honger lijden. Het leek wel Altyd Seumer, totdat ziekten en plagen hun gewassen teisterden.

In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 werd het stuk Altyd Seumer opgevoerd. In Friesland en andere provincies zijn deze zomer veel voorstellingen te zien. Honderden vrijwilligers werken mee om alles mogelijk te maken. Een stuk land of een boerenschuur dient als ruimte en machines en kuubskisten als decor.

Zo wordt de voorstelling Maalkop in een leegstaande ligboxenstal opgevoerd; het trieste verhaal over zelfdoding, gespeeld door een acteur en een koe. De vele stiltes geven ruimte tot nadenken.

De watertoevoer is onvoldoende ten opzichte van de vraag, waardoor de verdringingsreeks in werking gaat

Trienke Elshof, voorzitter LTO Noord regio Noord

De zomer biedt de mogelijkheid om erop uit te gaan. Open dagen kunnen worden bezocht en afdelingen organiseren fietstochten daar waar boeren hun (stal)deuren openstellen voor het publiek. Festivals alom. Zo bezochten wij ook dat ene grote festival waar 220.000 mensen elk jaar genieten van cross, muziek en de Achterhoekse gezelligheid, georganiseerd op boerenland.

Kortom, de zomer is een mooie gelegenheid om een boerenfietstocht te doen en open dagen van collega's te bezoeken.

Altyd Seumer lijkt dit jaar letterlijke vormen aan te nemen. De droogte begint serieus problemen op te leveren; de watertoevoer is onvoldoende ten opzichte van de watervraag, waardoor de verdringingsreeks in werking gaat. De landbouw staat op plaats drie en vier, na de scheepvaart en industrie. Het waterpeil moet hoog blijven om de indringende verzilting tegen te gaan.

Altyd Seumer; een uitzonderlijke situatie met grote gevolgen. 'Maar voor je het weet is heel die zomer alweer lang voorbij', zong Rob de Nijs. Je zou er bijna naar gaan verlangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer