Koe Jane schittert naast Huub Stapel en Johanna ter Steege

Koeien naast acteurs in een hangar op vliegbasis Twente. Het klinkt misschien als een bijzondere combinatie, maar dit gaat gebeuren als de voormalige luchtmachtbasis het decor vormt voor locatievoorstelling Hanna van Hendrik.

Tien koeien van melkveehouder Gerrit Lammers spelen mee in het theaterspektakel. Een daarvan is de negenjarige Jane. Goed voor 70.000 kilo melk en nu ook actief als actrice.

In Hanna van Hendrik volgt de bezoeker het leven van boerin Hanna (Johanna ter Steege) en haar familie. Zij probeert de verkoop van de boerderij, al drie generaties familiebezit, tegen te houden. 'Het gaat over ruilverkaveling in de jaren zeventig. Over de opstand van de boeren. Over een boerenbruiloft en kinderen', licht Ter Steege een tipje van de sluier op.

Hanna van Hendrik

Het verhaal 'Hanna van Hendrik' is bedacht door Johanna ter Steege. De actrice, bekend van onder meer speelfilms als Spoorloos en Paradise Road, werd geïnspireerd door haar eigen jeugd in het Twentse Notter. Haar tegenspeler is Huub Stapel.

De Limburger, bekend van Amsterdamned en Van God Los, zegt dat het boerenleven een wereld is waar hij vertrouwd mee is. In zijn jeugd in het Limburgse Tegelen kwam hij geregeld op de boerderij van zijn tante, waar hij de kneepjes van het vak heeft geleerd.

Melkwedstrijd

'Ik heb op m'n zevende leren melken en ik heb drie of vier jaar geleden een melkwedstrijd gewonnen', geeft Stapel aan. 'Het ging over wie een halve emmer het eerst vol had. Nou, dat won ik met boter en suiker. Het is net als fietsen, dat verleer je nooit. En de liefde voor dieren zit er van huis uit ingebakken.'

Hangar 11 op vliegbasis Twente wordt binnenkort omgetoverd tot een boerenerf, met stallen, trekkers, en een motorbaan. Twee scenes worden, op verschillende locaties, in de hangar gespeeld. Het derde deel speelt zich af in de buitenlucht. De koeien hebben een rol weten te bemachtigen in de eerste en laatste scene.

Muziek

De band Her Majesty zorgt voor de muzikale begeleiding van Hanna van Hendrik. Melkveehouder Gerrit Lammers zegt dat melkkoe Jane ook van de muziek van de Zwolse band geniet. 'In plaats van dat ze er van schrikt, gaat ze voor de band staan. Ze spitst haar oren en denkt, wat is dit toch mooi.'

In Hangar 11 is ruimte voor duizend bezoekers per voorstelling. Hanna van Hendrik gaat op 8 juni in première en de voorstelling loopt tot en met 21 juli 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer