Verduurzaming gewasbescherming gaat te traag

De verduurzaming van gewasbeschermingsmiddelen verloopt te traag. Daarnaast wordt er vaak nog onzorgvuldig gehandeld bij de toepassing ervan. Boeren, tuinders, hun gezinsleden en omwonenden lopen hierdoor onnodige gezondheidsrisico's op.

Verduurzaming+gewasbescherming+gaat+te+traag
© Han Reindsen

In een maandag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad staat dat mensen minder zouden moeten worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen uit de land- en tuinbouw. Het advies is opgesteld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid.Blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen wordt in verband gebracht met onder meer de ziekte van Parkinson en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. In Frankrijk is de ziekte zelfs erkend als beroepsziekte bij boeren en tuinders.

De uitkomsten van onderzoek in Nederland zijn minder uitgesproken, maar kunnen de ongerustheid ook niet wegnemen, schrijft de Gezondheidsraad. Meer onderzoek zal op korte termijn geen duidelijkheid geven en de toelatingsprocedure voor de middelen kan nooit alle risico's uitsluiten. Daarom adviseert de Gezondheidsraad voorzorg toe te passen door het streven naar vermindering van de afhankelijkheid van de landbouw van chemische gewasbeschermingsmiddelen te intensiveren.


Registratie van percelen

Ook voorlichting en handhaving zijn van belang, want telers blijken veilig werken niet altijd genoeg prioriteit te geven, concludeert de Gezondheidsraad. Die adviseert goed te registreren welke middelen op welke percelen worden gebruikt en de blootstelling van mensen aan gewasbeschermingsmiddelen periodiek te meten aan de hand van afbraakproducten in bijvoorbeeld urine. Tot slot adviseert de Gezondheidsraad door te gaan met verbetering van de toelatingsprocedure.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer