Lot+gewasbeschermingsmiddelen+in+Europese+handen
Nieuws
© Koos van der Spek

Lot gewasbeschermingsmiddelen in Europese handen

De toelating van een aantal gewasbeschermingsmiddelen wordt waarschijnlijk geschrapt. Het gaat onder meer om de werkzame stoffen thiofanaat-methyl, bromoxynil en mancozeb. Dat blijkt uit een brief die landbouwminister Carola Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op 16 en 17 juli wordt in Europees verband over de middelen vergaderd. Dat gebeurt door het SCoPAFF. Dit is een comité dat de Europese Commissie (EC) ondersteunt bij de uitvoering van EU-regelgeving voor gewasbescherming en de goedkeuring van werkzame stoffen. Het SCoPAFF neemt hoofdzakelijk besluiten op basis van de risico's voor mens, dier en milieu, en niet op basis van de landbouwkundige noodzaak.

Tijdens het overleg worden besluiten genomen over de hernieuwde toelating van tientallen middelen. Van een aantal stoffen stelt de EC voor de goedkeuring niet te hernieuwen vanwege mutagene, reprotoxische en hormoonverstorende risico's.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) steunt dit voorstel en de Nederlandse delegatie is dan ook van plan ermee in te stemmen. Niet alle middelen zijn voor Nederland van belang, omdat ze bijvoorbeeld nu al niet zijn toegelaten.


De werkzame stof thiofanaat-methyl wordt toegepast als fungicide. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof toegelaten in de teelt van onder andere aardappelen, granen, bloembollen en bloemisterijgewassen.

Bromoxynil wordt toegepast als herbicide. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof toegelaten in de teelt van onder andere mais, groenten, uien en vlas.

Mancozeb wordt toegepast als fungicide. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof toegelaten in een groot aantal teelten. I


Verruiming

Voor azadirachtin wordt een verruiming voorgesteld. Deze stof wordt toegepast als insecticide. De EC stelt voor de goedkeuringsvoorwaarden van azadirachtin te wijzigen, zodat naast insecticidetoepassingen, ook acaricidetoepassingen (tegen mijten) kunnen worden toegelaten. In Nederland zijn middelen op basis van deze stof toegelaten in de teelt van onder andere snijbloemen, boomkwekerijgewassen, vaste planten, aardbei, vruchtgroenten, tomaat, paprika en appel.

De EC stelt verder voor om de goedkeuring van 22 werkzame stoffen procedureel te verlengen met één jaar, omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. In het pakket van 22 stoffen bevindt zich de werkzame stof tebuconazool. Dit is een van de vijf azolen waarover de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om de stoffen van de markt te werken.

De Nederlandse delegatie is van plan het voorstel van de EC over de verlenging te steunen. De delegatie wil zich met een stemverklaring wel verzetten tegen de tijdelijke verlenging van de werkzame stof tebuconazool.

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer