Aantal+keuringen+machineveiligheid+gestegen
Nieuws
© Eigen Foto

Aantal keuringen machineveiligheid gestegen

Het aantal machineveiligheidskeuringen dat door erkende VA-keurbedrijven is uitgevoerd, is in de eerste helft van 2020 gestegen. Het gaat om een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.

Er werden in totaal 93.938 keuringen verricht, tegenover 84.770 in 2019. Dit meldt VA-keur in Nieuwegein, met als moederorganisatie Fedecom. Daarmee wordt duidelijk dat de coronaperiode tot nu toe geen negatieve invloed heeft gehad op de keurwerkzaamheden.

VA-keur kent al jaren een stijgende lijn van het aantal uitgevoerde keuringen. Als de trend van het eerste half jaar doorzet tijdens de tweede helft van het jaar, zullen er uiteindelijk rond de 200.000 keuringen worden uitgevoerd.


Elektrificatie

Hoewel de stijging voor de meeste keursegmenten geldt, wordt de trend van elektrificatie duidelijk zichtbaar. De keuringen van elektrische apparaten en machines neemt toe ten opzichte van de apparaten en machines met een verbrandingsmotor. Dit geldt het sterkst binnen de tuin- en parksector waar in toenemende mate accuaangedreven apparaten en machines worden ingezet.

De machine die het meest wordt gekeurd, is nog altijd de heftruck. Hiervan werden er ruim 20.000 gekeurd in de eerste helft van 2020. Dit is een stijging van 7 procent ten opzichte van de eerste helft van 2019. Hiernaast kennen ook de keuringen van hoogwerkers, verreikers, trekkers en grondverzetmachines een stijgende lijn in dit eerste halfjaar.

VA-keur-directeur Jelle Bartlema is dik tevreden met deze cijfers. 'Ondanks de moeilijke tijd voor veel bedrijven in deze door het coronavirus gekenmerkte periode, blijkt dat veiligheid en het laten keuren van machines daardoor geen 'showstopper' is geworden. Wij kijken met goed vertrouwen naar de rest van het keurjaar 2020.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer