Slachterijen+naar+rechter+na+verbod+slacht+voor+Offerfeest
Nieuws
© 123rf

Slachterijen naar rechter na verbod slacht voor Offerfeest

Twee slachterijen hebben een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De slachterijen mogen niet slachten voor het Offerfeest omdat ze tekortschieten in het naleven van de coronaregels. Ze willen via het kort geding alsnog groen licht krijgen.

Dat meldt De Stentor. Volgens de krant gaat het om slachterij Henk Worst in Nijkerk en het islamitisch slachthuis Ipekci in Harderwijk. Maandag dient het kort geding. Volgende week vrijdag start het Offerfeest.

Omdat bij de slacht voor het Offerfeest de dieren vers worden opgehaald en niet gekoeld, heeft de NVWA aanvullende regels opgesteld. Zo is het niet toegestaan dat klanten of andere toeschouwers in het slachthuis aanwezig zijn. Karkassen van pas geslachte dieren mogen dit jaar alleen onder strenge voorwaarden vanuit het slachthuis overhandigd worden aan klanten die buiten staan. Verder mag niet iedereen tegelijk bij het slachthuis staan. Een wachtrij moet worden voorkomen.


Plan van aanpak

Slachterijen moesten een plan van aanpak maken, waarin werd omschreven hoe de regels worden nageleefd. Het was acht slachthuizen niet gelukt om binnen de gestelde termijn een goed plan van aanpak te maken, zo meldt de krant. Deze slachthuizen mogen daarom niet slachten voor het Offerfeest. Wel mogen ze regulier slachten.

De NVWA, de politie en de veiligheidsregio's houden tijdens het Offerfeest extra controles om erop toe te zien dat bedrijven en consumenten zich houden aan de regels voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en regels en voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer