PvdA stelt vragen over nalatigheid NVWA

Tweede Kamerlid William Moorlag van de Partij van de Arbeid heeft schriftelijke vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens de verspreiding van corona in slachterijen.

PvdA+stelt+vragen+over+nalatigheid+NVWA
© DIRK HOL

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde zondag dat de NVWA nalatig gereageerd zou hebben op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was voor personeel. Moorlag wil onder meer weten of het klopt dat uit een interne enquête begin mei bleek dat het houden van anderhalve meter voor personeel problematisch was. Twee derde stelde in die enquête dat afstand houden in de vleessector onmogelijk is.

Moorlag zelf is voorstander van een extern meldpunt waar personeelsleden direct meldingen kunnen doen. Hij wil weten hoe de ministers ervoor gaan zorgen dat in slachterijen de gezondheidsbelangen boven financieel-economische belangen gaan gelden.


Snelle verspreiding

Volgens Nieuwsuur werd er al vanaf het begin van de coronacrisis door eigen mensen van de NVWA gewaarschuwd voor de situatie in de slachterijen. In verschillende Nederlandse en buitenlandse slachterijen verspreidde het coronavirus zich snel onder personeel. Er worden daarvoor verschillende oorzaken aangewezen. In slachterijen werken veel arbeidsmigranten die soms ook bij elkaar in een huis wonen. Mogelijk dragen ook de klimaatsystemen in slachterijen bij aan snellere verspreiding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer