Wolfs%27+kuikens+hebben+meer+weerstand+door+Nestborn%2Dconcept
Reportage
© John Claessens

Wolfs' kuikens hebben meer weerstand door Nestborn-concept

De grootste winst van het Nestborn-concept zit volgens pluimveehouder Peter Wolfs uit Moergestel in early feeding. Hierdoor komt de darmwerking direct goed op gang en dat levert kuikens extra weerstand op.

Peter Wolfs uit Moergestel was een van de eerste pluimveehouders die met het Nestborn-concept aan de slag ging. De kuikens komen dan niet in de broederij, maar in de stal uit het ei. Met een speciaal daarvoor ontwikkelde eieroverlegmachine worden de broedeieren halfautomatisch in de houtkrullen gelegd. Alleen de la met broedeieren wordt handmatig in de machine geplaatst.

Met ovoscans, voor dit doel ontwikkelde scanapparatuur, worden de eieren gedurende de periode tot uitkomst in de gaten gehouden en worden de gegevens realtime teruggekoppeld naar broederij en pluimveehouder.


130.000 vleeskuikens

Wolfs houdt 130.000 vleeskuikens volgens het RoyalTop-concept. In januari 2017 probeerde hij Nestborn eerst uit in twee van de vier stallen. Het verschil was direct zichtbaar. Hij schakelde voor de andere twee stallen vrijwel direct over op het nieuwe concept, hoewel dat best spannend was.

We hebben het enterokokkenprobleem kunnen oplossen

Peter Wolfs, pluimveehouder in Moergestel

'Ik heb er niet slecht van geslapen, maar wel wat lichter dan normaal. Je legt toch meer dan 130.000 eieren in je stal en dan moet je maar afwachten wat er gebeurt. Maar ze komen echt uit. Dat is bijzonder om mee te maken. Eerst die stilte in de stal en dan na drie dagen al die scharrelende kuikens.'


Eieren komen geleidelijk uit

Het uitkomen van de eieren gaat geleidelijk. De achttiendaagse broedeieren worden in een baan van dikker strooisel gelegd om te zorgen dat ze op temperatuur blijven. Daarna is het wachten. 'De eerste kuikens komen eigenlijk na een dag al uit, het merendeel op de tweede dag en op de 21ste dag komen ook de laatste kuikens uit het ei.'


Een machine plaatst de eieren in de stal.
Een machine plaatst de eieren in de stal. © Nestborn

Wat de pluimveehouder vooral opviel, is dat de kuikens als eerste op zoek gaan naar voer. 'Zodra ze droog zijn, beginnen ze al met eten. Drinken doen ze eerst eigenlijk nog niet. Het grote voordeel is dat de darmwerking direct op gang komt. Het lijkt of ze dat extra weerstand geeft en andere bacteriën zoals enterokokken eigenlijk nauwelijks kans krijgen.'

Wolfs was hier erg kien op. Al enkele jaren had hij op de locatie in Moergestel te maken met een hoge druk van enterokokken. Dit leidde vaak tot uitval in de derde en vierde week door kreupelheid. 'Dat was echt een probleem aan het worden en we waren dan ook vooral op zoek naar een oplossing hiervoor.'


Paar dagen eerder

De extra moeite zit vooral in de extra aandacht in de eerste dagen en het feit dat de ronde een paar dagen eerder begint. 'Je moet je stal eerder klaar hebben natuurlijk, omdat je in plaats van eendagskuikens al drie dagen eerder de eieren ontvangt. Als je een strakke zevenweekse planning aanhoudt, betekent het dat je binnen een week alles schoon en ontsmet moet hebben. Er mag echt niets fout gaan of tegenzitten in die dagen. Dat is even aanpoten, maar als je daarop instelt, is het gewoon goed te doen.'


De kuikens komen in de stal uit het ei.
De kuikens komen in de stal uit het ei. © Nestborn

In de eerste dagen is het vooral een kwestie van goed monitoren. Werkt alles goed en is de temperatuur op peil? Maar ook daarna is het opletten, zegt Wolfs. 'Je hebt er zeker in het begin wat meer werk mee. Je moet bijvoorbeeld op tijd de eieren weghalen die niet zijn uitgekomen.'


Veel voordelen

Toch is de Brabantse pluimveehouder helemaal 'om'. 'Het levert ons echt zoveel voordelen op. We hebben het enterokokkenprobleem kunnen oplossen. Dat geeft veel rust en daar wordt het een stuk plezieriger van. De kuikens zijn echt gezonder en sterker.'

Wolfs kan er op zijn bedrijf in Moergestel moeilijk harde cijfers aan hangen, zoals een verbetering in de voederconversie of een hoger eindgewicht. 'In het eindgewicht maakt het niet veel uit. Hoewel de kuikens na een week of twee wel wat zwaarder lijken te zijn, zie ik dat in het eindresultaat nog niet terug. Voor mij zit de winst in een veel lager antibioticagebruik en vooral plezierig werken met gezonde kuikens.'


Tweede locatie

Naast het bedrijf in Moergestel heeft de familie Wolfs een tweede locatie in Maren-Kessel. Hier houdt het bedrijf nog eens 100.000 reguliere vleeskuikens. Op deze locatie, die in hoofdzaak wordt gerund door de kinderen, wordt het principe van Nestborn niet toegepast.

Ook dat is een bewuste keuze. 'Die locatie is een half uur van huis en omdat kuikens uit laten komen in de stal toch wat meer aandacht vereist, weerhoudt dit ons ervan daar Nestborn toe te passen. Onze kinderen draaien daar prima, maar werken ook alle drie fulltime buiten de deur. Wanneer je wilt overstappen op Nestborn, dan vraagt het toch zeker die eerste dagen de volle aandacht en dat is lastiger met een locatie op afstand.'


30 procent als warm ei naar de stal

Belgabroed introduceerde in 2018 het Nestborn-concept. Bij dit concept komen de kuikens in de stal uit het ei. Twee jaar later lijkt het concept een echte vlucht te hebben genomen. Van de broedeieren van Kuikenbroederij Van Hulst in Veldhoven gaat 30 procent als warm ei naar de stal. In totaal gaat het om vijf- tot zevenhonderdduizend kuikens per week voor de verschillende broederijen. Joost van Bijsterveldt, accountmanager eendagskuikens en Nestborn van Belgabroed: 'Het vraagstuk dat we wilden oplossen, had alles te maken met early feeding. Hoe zorg je voor een snelle start zonder dat dit gepaard gaat met grote investeringen en aanpassingen in de stal? Het grote voordeel is dat je echt stressvrij kunt opstarten. De kuikens hebben direct beschikking over water en voer en hebben geen stress door vervoer en handelingen op de broederij. Ze hebben hierdoor duidelijk een betere weerstand en dat merk je door de hele ronde.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer