EU-top snijdt in begroting, Europeees Parlement niet akkoord

Binnen de Europese agrarische gemeenschap is met teleurstelling gereageerd op de nieuwe landbouwbegroting van de EU. 'Deze begroting toont de beperkte ambitie van de EU op landbouwgebied', concludeert de Europese Raad van jonge boeren (Ceja).

EU%2Dtop+snijdt+in+begroting%2C+Europeees+Parlement+niet+akkoord
© Europese Unie 2020

In de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie voor de periode 2021-2027 is 356 miljard euro gereserveerd voor natuurlijke bronnen en milieu. Hier valt ook het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) onder dat is begroot op 258 miljard euro voor directe betalingen en marktgerelateerde uitgaven. Het budget is zo'n 10 procent lager dan in de vorige begrotingsperiode 2014-2020.

Volgens de Europese denktank Farm Europe levert het GLB in de komende begrotingsperiode jaarlijks zo'n 5 miljard euro in. De helft daarvan komt door het vertrek van de Britten uit de EU.
Naast de korting op het EU-budget is ook het fonds voor plattelandsontwikkeling teruggebracht van 15 miljard euro in een eerder voorstel naar 7,5 miljard euro. Ook van het EU-budget voor innovatie en onderzoek, Horizon Europa, blijft in plaats van 10 miljard euro nog 5 miljard euro over.


De Europese regeringsleiders en staatshoofden die maandag 20 juli een akkoord sloten over de EU-begroting, menen dat de bezuinigingen op onder meer het GLB nodig zijn om genoeg gelden vrij te maken voor het coronaherstelfonds.


Kritiek op korting GLB

De korting op het GLB valt niet goed bij boerenorganisaties. Het begrotingsakkoord sluit volgens hen niet aan bij de duurzame doelstellingen die de Europese Commissie in de boer-tot-bordstrategie heeft uitgesproken. 'Het ondermijnt het vermogen van jonge boeren en tuinders om in hun eigen toekomst en in de toekomst van de sector te investeren. En dat is essentieel voor de verwezenlijking van de EU-doelstellingen', reageert Ceja.

LTO vindt het niet uit te leggen dat tegenover de extra duurzaamheidseisen straks geen extra budget staat. 'De boer-tot-bord- en biodiversiteitsstrategie kunnen niet met nog meer efficiëntie en kostprijsverlagingen worden betaald. Groene ambities zijn niet gratis!', zegt LTO-bestuurslid Léon Faassen.


'We vragen niet om meer budget, maar houd het tenminste op het oude niveau. Dan kunnen we de noodzakelijke investeringen doen in verduurzaming en daarmee een inkomen verdienen', reageert Pekka Pesonen, voorzitter van de Europese lobbyorganisatie Copa-Cogeca.


EP stemt tegen begrotingsvoorstel

Het Europees Parlement (EP) stemde donderdag 23 juli tegen het begrotingsvoorstel. Er is onder meer grote kritiek op bezuinigingen op innovatie, onderzoek en digitalisering. 'Onderdelen die noodzakelijk zijn om Europa klaar te stomen voor de toekomst. Maar mede door het zuinigheidsfetisjisme van premier Mark Rutte is hierin flink gesneden', zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad ziet het begrotingsakkoord als een startpunt voor onderhandelingen met het EP. 'Er is nog veel werk aan de winkel', concludeerde hij na het debat met het Europarlement.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer