Slapen+in+de+sleufsilo
Column
© Studio Kastermans

Slapen in de sleufsilo

Eén keer per jaar komen Jan van Dorp en zijn vrouw Joke bij ons kamperen. Als vrienden, oud-collega's. Vanaf zijn twaalfde werkte Jurre op hun biologische melkveebedrijf in Alphen aan den Rijn. Eerst alleen op zaterdag, later fulltime. Hij hielp mee met de bouw van een moderne stal, een biogasinstallatie en zag hoe drie melkrobots op het erf arriveerden.

'Waar mogen we de camper parkeren?', roept boer Jan vanachter het stuur. 'In Drenthe hadden jullie zo'n idyllische boomgaard.' Jurre schiet in de lach. 'Helaas, we hebben nu een plekje in de sleufsilo voor jullie gereserveerd.' Jan buldert, Joke haalt haar schouders op. 'Het gaat ons vooral om de gezelligheid.'

Dat wisten we. In de tijd dat Jurre voor Jan werkte – we hadden net verkering – snelde ik op vrijdag van Amsterdam naar Alphen om op tijd te zijn voor de vrijdagmiddagborrel. In een krappe keet werden meer biertjes gedronken dan de koeien die dag aan liters melk zouden geven en het was een komen en gaan van boeren en buren. Joke bracht chips en bitterballen. Ik genóót ervan.

Tien jaar later zet Jan een pak biologische A2-melk op tafel in de camper. 'Met je eigen foto erop', zeg ik verrast. Jan knikt trots. 'Het is zover. En jullie mogen hem testen.' Wauw, wat ziet het er mooi uit. Het moet gezegd: ik ken geen grotere ondernemer dan boer Jan.

In de tijd dat Jurre voor Jan werkte, snelde ik op vrijdag van Amsterdam naar Alphen om op tijd te zijn voor de vrijdagmiddagborrel

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Zijn hoofd vol plannen en contacten, zijn neus – hij heeft een grote – speurend naar nieuwe markten en samenwerkingen. Zo is hij onlangs begonnen met de export van biologisch A2-melkpoeder richting Azië, zet hij met zijn vergister brandnetels en distels om in energie en experimenteert hij met een nieuwe manier van mestverwerking door de drijfmest in een bassin vol bacteriën te doen. Bewonderenswaardig. 'Ja', zegt Jan bescheiden. 'Maar vergeet niet dat onze zoons volwassen zijn en samen met werknemer Blaak de boerderij runnen. Ik heb dus de tijd én ruimte om te ondernemen.'

Joke knikt. 'En ik moet hem wel eens afremmen hoor. Dan sleur ik hem de camper in, even ontspannen.' 'En dan krijg je dus dit', knipoogt Jan en hij wijst naar de grauwe muren van de sleufsilo. 'Prachtig uitzicht, lekker geurtje. Uniek.'

Bekijk meer over:

Slapen in de sleufsilo
Carrièreswitch 14-07-2020
Slapen in de sleufsilo
De eerste nacht 07-07-2020
Slapen in de sleufsilo
Lief dagboek, 30-06-2020
Slapen in de sleufsilo
Uitvalsbasis 23-06-2020
Slapen in de sleufsilo
Een vaste basis 16-06-2020

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer