Carri%C3%A8reswitch
Column
© Studio Kastermans

Carrièreswitch

Omdat onze collega's op vakantie zijn, runnen Jurre en ik de boerderij deze weken samen. Jurre verzorgt de dieren, ik sta wat vaker in de boerderijwinkel en breng op mijn bakfiets allerlei bestellingen naar Weesp. Goed te doen met zijn tweeën – en oma Marga, die ondertussen allerlei uitjes verzint voor de kinderen.

Ook de mail en telefoon staan doorgeschakeld en komen bij mij binnen. En zo had ik ineens ene Appy aan de lijn: 'Goedemiddag, ik heb onlangs gesolliciteerd op de functie van nieuwe boer op jullie boerderij en ik wilde daar graag nog enkele vragen over stellen. Spreek ik met de boerin?'

'Ja, maar ik ben wel degene die vertrekt', antwoordde ik. 'Dus ik weet niet of ik je vragen kan beantwoorden.'

'Het zit zo', besloot Appy toch verder te gaan. 'Ik overweeg een carrièreswitch en het lijkt me leuk om boer te worden. Ik vind het heerlijk om buiten te werken en ik hou van dieren. Wat denk je: kan ik op gesprek komen?'

Als boer ben je dierenarts, bedrijfsleider en technicus ineen, en nog veel meer dan dat

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Ik moest een lach onderdrukken. 'Ik begrijp dat je geen enkele ervaring hebt? Wat voor werk doe je nu?'

'Ik werk in de zorg. Dankbaar werk, maar ik mis het buitenzijn.'

'Dan ga ik toch even eerlijk zijn: boer zijn is echt een vak, waarvoor je een opleiding moet hebben gedaan. Als boer ben je dierenarts, bedrijfsleider en technicus ineen. En nog veel meer dan dat.'

'Ik denk dat je onderschat hoe groot mijn motivatie is', zei Appy overtuigd.

'En ik denk dat je onderschat wat een boer allemaal moet kunnen.'

'Goed, welke opleiding heb jij dan gedaan om boerin te worden?'

'Geen enkele, maar ik werk ook niet met de koeien. Dat doet mijn man. En hij heeft de HAS gedaan.'

'Van de HAS heb ik gehoord. Maar goed, ik lees in de vacature dat de nieuwe boer op 1 januari moet beginnen. Voor die tijd kan je man me toch wel inwerken?'

'Misschien kun je dan net melken. Maar nogmaals: het is meer dan dat. Mijn advies is om eerst vrijwilliger op een boerderij te worden. Of stage te gaan lopen. Ik gun het je om boer te worden, maar wij zoeken echt iemand met kennis en ervaring.'

'Goed. Wanneer is je collega terug van vakantie? Misschien dat zij er anders over denkt.'

Doortastend type wel. Zelfverzekerd, leergierig, ambitieus. En stronteigenwijs. Iemand nog een Appy nodig?

Bekijk meer over:

Carrièreswitch
De eerste nacht 07-07-2020
Carrièreswitch
Lief dagboek, 30-06-2020
Carrièreswitch
Uitvalsbasis 23-06-2020
Carrièreswitch
Een vaste basis Vandaag, 13:15
Carrièreswitch
Tikkie een eitje 02-06-2020

Weer

 • Maandag
  15° / 9°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer