Coronabesmetting+bij+nertsenbedrijf+in+Westerbeek
Nieuws
© Pixabay

Coronabesmetting bij nertsenbedrijf in Westerbeek

Bij een nertsenbedrijf in het Brabantse Westerbeek is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 1.100 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen nadat pups zijn getest voor vervoer naar een andere locatie.

Sinds 10 juli mogen onder strikte voorwaarden opgroeiende pups met het oog op dierenwelzijn worden verplaatst naar leegstaande, niet eerder geruimde, locaties. Voor transport worden de pups getest op SARS-CoV-2.

Het bedrijf in Westerbeek wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 25 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Alle andere besmette bedrijven zijn al geruimd.


Aangescherpt hygiëneprotocol

Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook is het Outbreak Management Team Zoönose gevraagd advies te geven over de recente ontwikkelingen. Dit advies wordt spoedig verwacht.


Om te voorkomen dat het coronavirus overgaat van nerts op mens, heeft het kabinet maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol.


Stoppersregeling

Het rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer