LTO%2Dvakgroep+Akkerbouw+pleit+voor+dubbeldoel+in+afzet
Nieuws
© Haijo Dodde

LTO-vakgroep Akkerbouw pleit voor dubbeldoel in afzet

'De coronacrisis leert ons dat we als akkerbouwers makkelijker moeten kunnen schakelen tussen afzetdoelen. Daarbij speelt de rassenkeuze wellicht een rol', stelt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw.

De akkerbouwsector moet flexibel kunnen omgaan met veranderingen in de markt, vindt Van Wenum. 'Zowel in de keten als in de teelt is het de uitdaging om waar mogelijk slim in te spelen op de wensen van de consument.'

De LTO-bestuurder verwijst met zijn opmerking onder meer naar de situatie op de aardappelmarkt na de uitbraak van corona. Door het massaal sluiten van horecagelegenheden viel de wereldwijde vraag naar frites voor een groot deel weg. 'Maar op hetzelfde moment steeg vanuit de retail wel de vraag naar tafelaardappelen en bleek dat de vlokkenindustrie ook meer grondstof kon gebruiken.'


Over het uiteindelijke effect van de compensatieregeling die de Nederlandse overheid heeft ingesteld na het uitbreken van corona, is Van Wenum overwegend positief. Hij wijst erop dat het in veel andere sectoren niet is gelukt om een dergelijke regeling voor elkaar te krijgen. 'Wij zijn het ministerie van LNV dan ook zeer erkentelijk voor de inspanningen voor onze sector.'

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hebben zich uiteindelijk zo'n 1.200 telers voor ongeveer 900.000 ton aardappelen aangemeld voor de regeling. Het is nu nog onduidelijk hoeveel daarvan daadwerkelijk in aanmerking komt voor compensatie. Van Wenum: 'Dat een groot volume uit de markt is genomen, geeft verlichting. En de betreffende telers krijgen toch nog enige vergoeding voor product dat in één klap onverkoopbaar bleek.'


Anderhalve maand groeien

Over de aardappelmarkt zelf wil Van Wenum niet speculeren. Hij vindt dat niet zijn taak als LTO-bestuurder. 'Wel is het spannend hoe corona zich verder gaat ontwikkelen en wat de consequenties zijn voor de aardappelconsumptie. Verder is over de komende oogst weinig te zeggen, de meeste gewassen moeten nog anderhalve maand groeien.'


Naast corona maakt LTO-vakgroep Akkerbouw zich vooral voor de aardappelteelt zorgen over de snel stijgende kostprijs. Vooral het verdwijnen van Chloor IPC voor de kiemremming bij de lange bewaring draagt hieraan bij.

'Telers moeten nu kiezen voor alternatieven die alleen maar duurder worden. En het is maar de vraag of de markt daar een meerprijs voor over heeft. Wij blijven ons als vakgroep sterk maken voor een systeem waarbij de marges in de keten eerlijker worden verdeeld en de consument uiteindelijk betaalt voor de hogere grondstofkosten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer