Opnieuw+Brabants+nertsenbedrijf+besmet+met+coronavirus
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Opnieuw Brabants nertsenbedrijf besmet met coronavirus

In het Brabantse Ledeacker is bij een nertsenbedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het gaat om een bedrijf met 4.500 moederdieren.

De besmetting is aan het licht gekomen door een melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen op het bedrijf (meldplicht). Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 24 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 23 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd.


Spenen en vaccineren

Epidemioloog Arjan Stegeman van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht gaat er nog steeds van uit dat de nertsen door mensen zijn besmet. 'De ellende is dat de nertsenhouderij een drukke periode achter de rug heeft waarbij de nertsen zijn gespeend en gevaccineerd. Dat werk kan niet alleen met eigen mensen worden gedaan, dus moet er extra arbeid worden ingezet. We denken toch dat er mensen aan het werk zijn geweest die het coronavirus bij zich droegen, ook al hadden ze misschien geen ziekteverschijnselen.'

Stegeman signaleert dat op de besmette bedrijven sprake is van verschillende soorten virussen. 'Dat duidt erop dat het virus niet van bedrijf op bedrijf gaat, maar echt via mensen op de bedrijven terecht is gekomen.' Daarom is het volgens hem zo belangrijk dat de hygiënemaatregelen op de bedrijven strikt worden uitgevoerd.

De GD komt binnenkort met een voorlichtingsfilm voor nertsenhouders hoe ze zorgvuldig en secuur moeten werken om zo besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen.


Maatregelen

Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen. Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op advies van deskundigen samen met de sector pelsdierhouderij het hygiëneprotocol aangescherpt.


Daarnaast is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gevraagd diepgaander onderzoek te doen naar mogelijke introductieroutes. Ook wordt het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) gevraagd advies te geven over de recente ontwikkelingen.


Stoppersregeling

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat SARS-CoV-2 overgaat van nerts op mens, wat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.


Het rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer