België kent spectaculaire stijging bloemenstroken

Beheerovereenkomsten voor soortenbescherming zitten in België in de lift. Ook opvallend: de oppervlakte bloemenstroken stijgt spectaculair.

Belgi%C3%AB+kent+spectaculaire+stijging+bloemenstroken
© Han Reindsen

Ruim 3.800 landbouwers sluiten dit jaar een beheerovereenkomst, meldt de Vlaamse Landmaatschappij. Ze zetten daarvoor samen 12.754 hectare landbouwgrond in. De maatregelen voor soortenbescherming worden het breedst ingezet en omvatten 5.317 hectare of 42 procent van de totale oppervlakte voor beheerovereenkomsten.

Bij de beheerovereenkomsten voor soortenbescherming zitten voornamelijk de akkervogelmaatregelen in de lift. Akkervogels zoals leeuwerik, patrijs en grauwe gors hebben behoeft aan brede akkerranden met veel bloemen en insecten. Ook voldoende voedsel in de winter is belangrijk.

Meer en meer landbouwers leggen dan ook een vogelvoedselakker en een kruidenrijke akkerrand aan. Die maatregelen beslaan nu respectievelijk 1.476 en 1.243 hectare. De oppervlakte waarop een beheerovereenkomst voor weidevogels wordt toegepast, bedraagt 1.316 hectare.

Beheerovereenkomst waterkwaliteit

Ook ter ondersteuning van de waterkwaliteit worden overeenkomsten gesloten. De beheerovereenkomst waterkwaliteit wordt gesloten op 3.123 hectare. Daarmee spreken landbouwers af om gedurende vijf jaar gewassen te telen met een laag risico op nitraatuitspoeling.

Naast de beheerovereenkomsten voor soortenbescherming, nemen ook de beheerovereenkomsten perceelrandenbeheer jaar na jaar sterk toe. Perceelranden op landbouwpercelen bufferen kwetsbare landschapselementen, zoals holle wegen, bossen en waterlopen. Dit jaar zijn er 2.976 hectare perceelranden.

Meerjarige bloemenstroken

Vooral de bloemenstrook neemt toe in areaal, van 30 hectare in 2018 tot maar liefst 496 hectare dit jaar. Door de aanleg van een bloemenstrook, wordt het voedselaanbod voor bestuivers vergroot. Daardoor nemen hun overlevingskansen toe. Meerjarige bloemenstroken vormen ook voor allerlei andere diersoorten een belangrijk toevluchtsoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer