Akkerbouwer+laat+burger+zonnebloemen+plukken
Nieuws
© Huisman Media

Akkerbouwer laat burger zonnebloemen plukken

Akkerbouwer Hendrik Luth uit Wedde heeft 30 are zonnebloemen ingezaaid. De bloemen staan nu volop in bloei. Buurtbewoners mogen de bloemen gratis plukken. Dat vindt massaal gehoor.

Via lokale media roept Luth burgers op naar zijn perceel te komen. De ondernemer stond deze week met foto op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden. Ook RTV Noord kwam langs om te filmen. 'Waarom ik dit doe? Het is gewoon leuk. We zijn elke dag bezig om onze kost te verdienen, hieraan komt geen rekenmachinetje te pas. De maatschappij is materialistisch ingesteld, alles gaat om het verkrijgen van zo veel mogelijk rijkdom. Niet alles hoeft voor geld', stelt de agrarisch ondernemer die zo'n 60 tot 70 hectare akkerbouw heeft met een Veenkoloniaal bouwplan.'

Hij koos voor zonnebloemen omdat hij 'sfeer en vrolijkheid wil oproepen'. 'Wanneer je een bosje zonnebloemen krijgt, dan geeft dat een goed gevoel. Dat past ook bij onze sector. Dit heel goede pr. Hiermee bereik je dat de sector breed geaccepteerd wordt'. Hij teelde de zonnebloemen op biologische wijze.

Vijftig auto's

Inmiddels zijn zo'n vijftig auto's vol bloemenplukkers langs geweest. De mensen komen uit Wedde, Ter Apel en Hoogezand, geeft Luth aan. 'Pluk maar weg', zeg ik dan. Mensen gaan ook plukken voor hun buren. Ik tip hen om de zonnebloemen niet weg te gooien als ze zijn uitgebloeid maar onder een afdakje te leggen. Dan hebben de vogels er ook nog wat aan, zij houden van zonnebloempitten.'

Tot vijf, zes jaar geleden zaaide Luth ieder jaar zonnebloemen in. Dat raakte in het slop toen hij aan de slag ging met projecten voor de innovatie van de Veenkoloniën.

Luth verwacht dat de zonnebloemen ongeveer veertien dagen bloeien. 'Het is nu iets minder geel omdat er al veel geplukt zijn. Maar morgen zijn er weer nieuwe bloemen om te plukken. Wie vroeg komt, krijgt de mooiste bloemen, maar wellicht ook een nat pak vanwege de dauw.'

Het veld met zonnebloemen is Luths eigen initiatief. Ook heeft hij ongeveer 40 hectare akkerranden en 1 hectare vogelvriendelijke graan via het agrarisch natuurbeheer.

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer