Mais: meer opbrengst, zelfde voederwaarde

Achttien nieuwe maisrassen telt de Aanbevelende Rassenlijst voor 2020. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin de Branche-organisatie Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken.

Mais%3A+meer+opbrengst%2C+zelfde+voederwaarde
© René Eijsink

De veredelaars voeren het werk goed uit. De opbrengst wordt groter bij een gelijkblijvende of zelfs iets stijgende voederwaarde. Dat concludeert onderzoeker Jos Groten van Wageningen Plant Research.heid geleidelijk iets wordt verhoogd. '

Vroeger was het vaak zo dat je bij een hogere opbrengst een lagere voederwaarde op de koop toe moest nemen. Er was sprake van een verdunningseffect op. Nu zie je ieder jaar nieuwe rassen met een nog hogere opbrengst, terwijl de voederwaarde blijft. Dit kan door een grotere kolf en doordat de restplantverteerbaarheid geleidelijk iets wordt verhoogd’, legt Groten uit.

Droge zomer

De droge zomer heeft effect op de rassenselectie, merkt Groten op. ‘Een aantal maisrassen heeft niet aan de selectiecriteria voldaan doordat ze last hadden van droogte. Dit uitte zich bijvoorbeeld in een mindere kolfzetting. De rassen die nu doorkomen zijn geschikt voor een wat droger weertype, daarom komen ze nu bovendrijven.

‘Bij drie natte jaren komen juist weer hele andere rassen in beeld. Bij de maisrassenlijst kijk je altijd naar de laatste zes jaar. Als de omstandigheden als gevolg van het klimaat veranderen, dan verandert de rassenlijst bijna automatisch mee’, verduidelijkt de onderzoeker.

De achttien nieuwkomers

De aanbevolen rassenlijst kent achttien nieuwkomers. Bij de vroege en zeer vroege rassen zijn dat LG 31.207 (Limagrain), SY Abelardo (Syngenta), Kordalis (KWS), LG 31.214 (Limagrain), LG 31.220 (Limagrain), Vicente (Saaten Union) en Privat (euroCORN).

Bij de middenvroege en middenlate rassen debuteren RGT Bonifoxx (RAGT), Digital (Vandinter Semo), DS1890B (Dow AgroSciences), Farmueller (FarmSaat), SY Energetic ( Syngenta) en EC Gisella ( euroCORN).

KWS kent veel debutanten bij de korrelmais en corn cob mix met de rassen KWS Prixdor, KWS Magnet, KWS Osiris en KWS Corazon. Het ras LG 31.225 is hier de debutant van Limagrain.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer