'Animo ultravroege mais neemt toe'

Vanuit kwekers en maistelers groeit de belangstelling voor ultravroege rassen, stelt Jos Groten, onderzoeker bij Wageningen Plant Research Open Teelten bij de presentatie van het rassenonderzoek naar ultravroege rassen.

%27Animo+ultravroege+mais+neemt+toe%27
© pixabay

Voor het jaarlijkse onderzoek naar deze vroegheidsgroep, waren dit jaar maar liefst veertien nieuwe rassen aangeboden. Het onderzoek vindt plaats op drie proefvelden in Noord-Nederland. De ultravroege rassen kenmerken zich door een groeiseizoen van 4,5 maand. In de lijst staan overigens ook bekende namen als Asgaard en Ambition. Groten: 'Dit is dus 140 dagen-mais, 100-dagenmais is nog een utopie.'

Het korte groeiseizoen maakt deze rassen populair, weet Groten: 'In Noord-Nederland lukt het met deze rassen om mais met een drogestof-percentage van 33 tot zelfs 40 procent te oogsten. Daarbij is vanwege de verplichting van inzaai van groenbemester vóór 1 oktober op zandgronden, vanuit zowel de praktijk als vanuit de veredelingsbedrijven meer aandacht voor deze vroegheidsgroep. '

Eerst snede gras

Verder ziet hij dat deze rassen in het zuiden hip zijn, omdat ze ook op 1 juni gezaaid kunnen worden. Hierdoor kan de ondernemer eerst één of twee snedes gras oogsten en de mais toch vóór 1 oktober in de kuil te hebben.

Downloads
ultravroeg1

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer