Bloemkooltelers beoordelen rassen voor vervroegen teelt

Het gebruik van bloemkoolplanten die zijn opgekweekt in potten, geeft bloemkooltelers bij meerdere rassen een goede mogelijkheid om hun teelt te vervroegen.

Bloemkooltelers+beoordelen+rassen+voor+vervroegen+teelt
© Haijo Dodde

Voor de teelt van bloemkool in het vroege voorjaar wordt gebruikgemaakt van potplanten om na de winterbloemkool op tijd te kunnen beginnen met de eerste oogst van het nieuwe seizoen. De kerngroep Bloemkool van Vollegrondsgroente.net heeft voor deze vroege teelt een rassendemo aangelegd op het bedrijf P.N. Slagter in Andijk. Woensdagavond konden bloemkooltelers op het veld de resultaten daarvan bekijken.

Namens de kerngroep heeft bloemkoolteler Ton Slagter de beoordelingen van ongeveer twintig verschillende rassen uitgevoerd. In de objecten zijn onder meer planten met een potmaat van 4 centimeter vergeleken met 6 centimeter potplanten.


Veel geschikte rassen

'Eigenlijk zijn we heel tevreden over de resultaten op dit proefveld', zegt Slagter. 'De conclusie is dat we veel rassen hebben die goed geschikt zijn voor de voorjaarsteelt. Het is te hopen dat de rassen die wij goed kunnen gebruiken ook interessant genoeg zijn voor de zaadfirma's om mee door te gaan.'


Bloemkooltelers hebben de voorkeur voor mooie ronde en gesloten kolen.
Bloemkooltelers hebben de voorkeur voor mooie ronde en gesloten kolen. © Haijo Dodde

Ulko Stoll van Vollegrondsgroente.net sluit zich aan bij de bevindingen van Slagter. Hij stelt dat de rassendemo laat zien dat de veredelaars voor een goed aanbod hebben gezorgd. 'Telers zoeken voor de verse markt mooie aangesloten kolen die goed van kleur zijn. Er is wat dat betreft in elk geval voldoende keuze', constateert hij.


Flinke puzzel

Volgens Stoll is het voor bedrijven vaak een flinke puzzel om de juiste rassen op het juiste moment te planten voor een goede oogstplanning. 'Het gaat erom dat telers de rassen zoeken die passen bij hun manier van werken. Met de teelt van de potplanten kunnen zij vroeg in het seizoen dankzij de extra substraatbuffer starten met vitale bloemkoolplanten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer