Termijnmarkt+voor+aardappelen+zakt+beneden+10+euro
Nieuws
© Haijo Dodde

Termijnmarkt voor aardappelen zakt beneden 10 euro

Het groeizame weer zorgt voor een sombere stemming op de aardappelmarkt. Afgelopen week daalden de termijnprijzen voor fritesaardappelen van oogst 2020 naar een niveau beneden 10 euro per 100 kilo.

Een week geleden stond de termijnmarkt bij EEX in Leipzig nog op 10,80 euro per 100 kilo. De laatste twee maanden fluctueert het prijsniveau op de aardappeltermijnmarkt regelmatig tussen net beneden de 10 euro en ongeveer 12,50 euro. Kenmerkend voor deze tijd van het jaar is de sterke invloed van de groeiomstandigheden op de prijsvorming.

Wel is het gemiddelde prijsniveau voor de aardappelen van de komende oogst op levering in april 2021 aan de lage kant. In een analyse schrijft beursmakelaar De Vries & Westermann dat het moeilijk is om de markt in beweging te krijgen als de groeiomstandigheden goed blijven.


Naweeën van coronacrisis

Verder heeft de aardappelmarkt voorlopig nog te maken met de naweeën van de coronacrisis. De Vries & Westermann constateert dat de aardappelen van de oude oogst een belangrijke rol spelen in de huidige marktstemming. Een structurele prijsverbetering is alleen mogelijk als er meer aanwijzingen zijn voor vraagherstel in de afzet van frites.

PotatoNL noteert al enkele weken geen fritesaardappelen meer vanwege een tekort aan transacties. De notering voor exportaardappelen bedraagt al enige tijd 3 tot 4 euro per 100 kilo. Voor voeraardappelen wordt 2 tot 2,75 euro genoteerd en dat betekent een klein plusje ten opzichte van vorige week.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer