PMO-NL komt met interessante midden-late maisrassen

Platform Mais Onderzoek Nederland (PMO-NL) heeft deze week de eerste resultaten van het onderzoek naar midden-late rassen in Zuidoost-Nederland gepresenteerd. Vanuit de maisveredeling is er behoefte aan dergelijke cijfers.

PMO%2DNL+komt+met+interessante+midden%2Dlate+maisrassen
© René Eijsink

Onderzoekers van Wageningen University & Research voerden dit onderzoek onder dertien rassen uit op percelen bij Vredepeel en Sterksel. Door het langere groeiseizoen hebben midden-late rassen weinig kans op toelating. Toch voorziet onderzoeker Jos Groten van Wageningen University & Research, zeker behoefte voor dit soort rassen. Verschillende kwekers en leveranciers van maiszaden kwamen daarom met het initiatief om dit te laten onderzoeken door het PMO-NL.

'Door de wet om tijdig vanggewas te zaaien, ligt de focus veel op vroege rassen. Dan kan wellicht voor 1 oktober het vanggewas worden gezaaid. Maar voor wie bijvoorbeeld doorzaait, kan met een midden-laat ras ook prima uit de voeten. Zeker wanneer dit tijdig wordt gezaaid is een hoge opbrengst mogelijk', legt onderzoeker Jos Groten uit.

Behoefte kwekers en telers

Het onderzoek van PMO-NL werd afgelopen jaar voor het eerst gehouden. In 2018 stopte Delphy met het rassenonderzoek. Onder kwekers en telers was er toch de behoefte hieraan, vandaar dat PMO-NL dit heeft opgepakt.

'De bedoeling is om het onderzoek in de toekomst uit te breiden met andere onderzoeksonderwerpen en naar meerdere regio's. Naast het aanmelden van rassen is het, onder voorwaarden, ook mogelijk om zaaizaadbehandelingen en maismengsels te laten onderzoeken', vervolgt Groten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer