Oxfam: 'Honger door corona dodelijker dan virus zelf'

De hongersnood die ontstaat door het coronavirus, kan mogelijk meer levens eisen dan het coronavirus zelf. Dat stelt Oxfam Novib in het rapport 'The Hunger Virus'. De hongersnood raakt in sommige landen niet alleen mensen met de laagste inkomens, maar ook de middeninkomens.

Oxfam%3A+%27Honger+door+corona+dodelijker+dan+virus+zelf%27
© Andrzej Kubik

Het Oxfam-rapport maakt duidelijk dat in 2020 door de sociale en economische gevolgen van de coronapandemie naar schatting 121 miljoen mensen extra risico lopen te sterven door voedselgebrek. Dit is het effect van de wereldwijde sociale en economische gevolgen van de pandemie, zoals massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie, afname van voedselvoorraden en afnemende humanitaire hulp.

Door de gevolgen van het coronavirus kunnen naar schatting van Oxfam tegen het eind van 2020 tot 12.000 mensen per dag sterven door honger. Het wereldwijde, dagelijkse, sterftecijfer als gevolg van het coronavirus bereikte zijn hoogste punt in april 2020 met iets meer dan 10.000 sterfgevallen per dag.


Vrouwen zwaarder getroffen

Vooral vrouwen worden zwaar getroffen door de gevolgen van de coronapandemie, stelt Oxfam. Zij zijn belangrijk voor de voedselproductie als kleinschalige boer of als arbeider in productieketens. Zij worden hard getroffen door de gevolgen van het coronavirus doordat bijvoorbeeld markten en scholen gesloten zijn en door de toename van zorgtaken voor hun kinderen of zieke familieleden. Bovendien verdienen zij vaak minder dan mannen.


Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: 'De gevolgen van de coronapandemie zorgen ervoor dat nog meer mensen die al worstelen met de effecten van oorlog, klimaatverandering en economische ongelijkheid, te maken krijgen met ernstige voedseltekorten. Dit geldt niet alleen voor landen als Venezuela en Zuid-Soedan die al langer getroffen worden door voedselcrises, maar ook voor India en Brazilië. Deze pandemie maakt hun al bestaande problemen nog veel ernstiger.'


Gemiddeld inkomen

Het rapport belicht negen landen en één regio die het zwaarst worden getroffen door voedseltekorten door het coronavirus. Dit zijn ook landen met inwoners met een gemiddeld inkomen. Zoals India en Brazilië, waar nu miljoenen mensen door de gevolgen van de pandemie hun bron van inkomsten zien wegvallen.

Oxfam geeft een paar voorbeelden van de problemen die ontstaan door het virus. Het sluiten van grenzen en aanvoerroutes van voedseltransporten leiden tot ernstige voedseltekorten in Jemen. Dit land importeert 90 procent van zijn voedsel. In de Sahel-landen is het door restricties voor veehouders niet mogelijk om hun vee naar groenere regio's brengen, waardoor het levensonderhoud van miljoenen mensen in gevaar komt.


Oogstseizoen

Miljoenen arme werknemers in Brazilië verloren hun inkomen door de coronamaatregelen. Slechts 10 procent van de door de federale regering toegezegde financiële steun was eind juni uitgekeerd. Hiervan profiteren vooral de grote bedrijven en niet de werknemers en de kleinere, meer kwetsbare bedrijven.

Strikte reisbeperkingen in India zorgden ervoor dat op het hoogtepunt van het oogstseizoen niet genoeg arbeiders op het land konden werken, waardoor veel boeren werden gedwongen hun gewassen op het veld te laten wegrotten. Ook was het door de restricties voor handelaren niet mogelijk om tijdens het hoogseizoen de oogst van bosproducten, zoals vruchten van inheemse gemeenschappen, op te kopen. Dit is voor tientallen miljoenen mensen de belangrijkste inkomstenbron van het hele jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer