WUR-hoofddocent: 'Berekening stikstof kan op sigarendoos'

De doorrekening van het PBL van het effect van het sectorplan op de stikstofuitstoot van melkvee kan op de achterkant van een sigarendoos. Dat hoeft niet zoveel tijd te kosten, stelt universitair hoofddocent Jan Dijkstra van Wageningen UR op Twitter.

WUR%2Dhoofddocent%3A+%27Berekening+stikstof+kan+op+sigarendoos%27
© Pixabay

'Het Planbureau voor de Leefomgeving rekende eerder dit jaar uit dat 10 procent minder eiwit in het voer voor melkvee een daling van de ammoniakuitstoot geeft van 3,2 tot 6,4 kiloton per jaar. Bij een lineaire daling betekent dit voorstel van 3 procent 0,96 tot 1,9 kiloton per jaar en 0,32 tot 0,64 kiloton in vier maanden.'Het plan van het kabinet moet volgens Dijkstra een daling van 0,23 tot 0,29 kiloton opleveren. 'Het sectorplan geeft daarbij een duidelijk hogere ammoniakreductie.' Overigens ging het sectorplan uit van een periode van zes maanden. Op sommige bedrijven wordt dit bereikt via het ruwvoer, elders gebeurt dat via het krachtvoerspoor. 'Wel zou de ammoniakuitstoot bij het krachtvoerspoor juist minder dalen dan in het kabinetsvoorstel', aldus Dijkstra.Lastig te handhaven

Landbouwminister Carola Schouten gaf eerder al aan dat het sectorplan zorgt voor een hele papierwinkel voor zowel de overheid als de sector. Zo moeten ondernemers overeenkomsten afsluiten met hun veevoerleverancier en moeten melkveehouders hun gegevens over de jaren 2018 tot en met 2020 vrijwillig beschikbaar stellen. Daarbij is de regeling lastiger te handhaven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer