Tuinders+en+telers+vragen+honderden+miljoenen+minder+rijkssteun
Nieuws
© Dirk Hol

Tuinders en telers vragen honderden miljoenen minder rijkssteun

Van het crisispakket voor de land- en tuinbouw blijven honderden miljoenen euro's ongebruikt. Vooral de sierteelt en voedingstuinbouw vroegen veel minder steun aan dan verwacht.

Dat bleek donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van het steunpakket in de Tweede Kamer. Van de 600 miljoen euro die is uitgetrokken om de sierteelt en de voedingstuinbouw door de coronacrisis te helpen, is maar voor 156 miljoen euro steun aangevraagd.

Landbouwminister Carola Schouten zei dat dit aantoont dat de omzetten in deze sectoren al weer snel herstel lieten zien. Mede doordat de verkopen die in de horeca mis werden gelopen deels in de supermarkten werden goedgemaakt.


Regels versoepeld

De bewindsvrouw heeft tussentijds de regels voor de voedingstuinbouw wel versoepeld. Eerst kwamen alleen bedrijven in aanmerking die voor 75 procent van de omzet afhankelijk zijn van de horeca, nu is dat 60 procent. Ook heeft ze de inschrijftermijn nog met twee weken verlengd.

Het steunfonds van 50 miljoen euro voor de aardappeltelers is wel met 2,6 miljoen euro overtekend. Dit kan nog van invloed zijn op de vergoeding van 6 cent per kilo. Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw verwacht dat niet. 'Aardappeltelers hebben waarschijnlijk de schade hoog ingeschat. Ik ga ervan uit dat de totale eindafrekening lager uitvalt dan is ingebracht en dan blijft die 6 cent overeind.'


Dat 1.100 aardappeltelers zich hebben gemeld, zegt volgens Hoogendijk dat de regeling passend was. 'Vooraf schatten we in dat 1.000 tot 1.500 telers er gebruik van zouden maken. Een deel heeft de aardappels nog via reguliere weg kunnen afzetten.'

De SGP diende tijdens het debat een motie in om het resterende steunbudget te verdelen over sectoren - zoals de kalver- en eendenhouderij - die nog geen hulp hebben gehad. Schouten zegt dat de overgebleven miljoenen terugvloeien in de staatskas.


Vooraf bekend

Schouten toonde tijdens het debat haar boosheid op de kritiek die er is geweest op de aardappelregeling. In de media is gespeculeerd over een tussentijdse aanpassing daarvan door haar ambtenaren. De bewindsvrouw zegt dat daar geen sprake van is. 'Vooraf was bekend dat vergoedingen die aardappeltelers elders kregen van de steungelden zouden worden afgetrokken.'

Wanneer boeren hun frietaardappelen nog tegen een zeer geringe vergoeding wisten af te zetten naar alternatieve bestemmingen dan zal daar in de afrekening coulant mee worden omgegaan, zegde Schouten toe. Aanvragen voor steungelden kunnen nog tot 18 juni worden ingediend bij RVO.nl.

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer