JCB+bouwt+eerste+graafmachine+op+waterstof
Nieuws
© JCB

JCB bouwt eerste graafmachine op waterstof

JCB heeft de allereerste op waterstof aangedreven graafmachine in de bouw ontwikkeld. De enige uitstoot is water.

De 20-tons 220X-graafmachine, aangedreven door een waterstofbrandstofcel, werd meer dan twaalf maanden grondig getest in de groeve van JCB. Het bouwmaterieelbedrijf heeft daarmee het eerste werkend prototype van een door waterstof aangedreven graafmachine onthult. De komend maanden zal JCB de technologie blijven ontwikkelen en verfijnen.

Stroom voor de prototype-graafmachine van JCB wordt opgewekt door waterstof te laten reageren met zuurstof in een brandstofcel om zo de nodige energie te creëren om de elektromotoren te laten draaien. Al eerder kwam JCB met een volledig elektrische minigraafmachine en een elektrisch model van een verreiker.


Dieseltechnologie

Door innovatie en ontwerpverbeteringen loopt JCB eveneens voorop op het gebied van schone dieseltechnologie om te voldoen aan de EU-emissievoorschriften van Stage V en heeft het de meest schadelijke emissies van zijn nieuwste reeks dieselmotoren zo goed als uitgeroeid. Stikstofoxide (NOx) daalt met 97 procent, roetdeeltjes dalen met 98 procent en de uitstoot van kooldioxide (CO2) met bijna de helft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer