BASF+breidt+Farm+Network+naar+Nederland+uit
Nieuws
© Han Reindsen

BASF breidt Farm Network naar Nederland uit

Het Farm Network van BASF gaat samenwerken met akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn.

Wereldwijd neemt de vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel snel toe. BASF ziet het als zijn verantwoordelijkheid om duurzame landbouw en een gezonde leefomgeving mogelijk te maken. BASF demonstreert dit via het Farm Network. Daarin wordt met onafhankelijke boerenbedrijven in Europa samenwerkt voor behoud en herstel van de biodiversiteit, ontwikkeling van precisielandbouw en aandacht voor bodemgezondheid.

Op deze boerderijen worden praktijkmaatregelen ontwikkeld en onderzocht in samenwerking met universiteiten, experts van ecologische adviesbureaus, onderzoeksinstellingen en milieu- en natuurorganisaties. Het doel van BASF is om de succesvolle maatregelen en technieken te laten toepassen door agrarische bedrijven buiten het netwerk.

Biodiversiteit

Vanaf 2020 gaat het Farm Network samenwerken met De Jong in Odoorn. De Jong en BASF werken al een aantal jaren samen, waarbij in samenwerking met De Vlinderstichting de aanwezigheid van vlinders en bestuivers in verschillende akkerranden wordt gemonitord. Duurzaamheid en biodiversiteit zijn voor De Jong altijd onderdeel geweest van zijn bedrijfsvoering.

Het akkerbouwbedrijf was voorheen een 'Broedplaats' van Stichting Veldleeuwerik. Een plek waar een duurzame vorm van akkerbouw werd ontwikkeld en getoond aan collega-akkerbouwers, ketenpartners, scholen, inwoners en andere geïnteresseerden. Eind 2019 hield Stichting Veldleeuwerik op met bestaan.

Logisch vervolg

De waarden en ideeën van de Broedplaats sluiten uitstekend aan bij deze van het BASF Farm Network. 'Het is een heel logisch vervolg op de Broedplaats', zegt de Jong. Hij ziet de overstap vooral omdat hij graag zijn werk wil voortzetten om duurzame landbouw mogelijk te maken en te laten zien wat er allemaal mogelijk is. 'Communicatie met stakeholders, consumenten en kritische burgers is heel belangrijk, we moeten laten zien wat we doen en waarom.'

BASF is blij dat De Jong zich heeft aangesloten bij het Farm Network. De kennis en ervaring die het bedrijf heeft opgedaan als Broedplaats kan nu ingezet worden in het Farm Network. En nieuwe opgedane kennis en ervaringen kunnen door het Farm Network worden uitgedragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer