Wat als Kamerleden moeten inleveren?

De coronacrisis heeft dit voorjaar een stempel gedrukt op de aardappelprijzen. Het seizoen 2020/2021 belooft wederom een uitdagend jaar zijn voor een deel van de akkerbouwers. Akkerbouwer Kees Hanse vraagt zich af wat Kamerleden zouden doen als zij 40 procent van hun loon moesten inleveren.

Wat+als+Kamerleden+moeten+inleveren%3F
© Twan Wiermans

Ik ben net klaar met het afleveren van de aardappelen. Er was nog ongeveer 1.200 ton, waarvan de kleinste helft op contract. De rest waren vrije aardappelen. Dat ze vrij waren, hebben we gemerkt. Na het uitbreken van corona konden we er geen kant mee op, of we kregen een weggeefprijsje.

Toen bleek dat de overheid in zou grijpen, hebben we maar rustig afgewacht. Ik zeg rustig, maar natuurlijk zit je vol spanning over wat gaat er gebeuren. Want vóór corona zat er toch voor een waarde van ruim 2 ton aan geld in de schuur.

Uiteindelijk kwam het verlossende woord, de overheid kwam met een bod. We zouden 50 miljoen euro krijgen voor de miljoen ton aardappelen die er nog waren. Natuurlijk ben je blij, want iets is beter dan niets. Gelijk moesten we dan ook lezen in de vakbladen dat we blij moesten zijn. Nou wat was ik blij met aardappelen die ik kwijt kon voor 40 procent van de kosten.

Als de Tweede Kamerleden dit voorstel ook zouden hebben gekregen, wat zouden ze dan zeggen?

Kees Hanse, akkerbouwer in Zierikzee

Salarisverlaging

Ik heb weleens gedacht: als de Tweede Kamerleden dit voorstel ook zouden hebben gekregen, wat zouden ze dan zeggen? Vanaf maart 2020 (begin corona) tot maart 2021 wordt uw salaris verlaagd tot 40 procent van normaal, vanwege de coronamaatregelen. En nu moet u ook nog blij zijn. Dan had ik weleens willen zien wat er was gebeurd.

Nu blijkt dat de maatregel alleen van toepassing is op ongeveer 240.000 ton vrije aardappelen. De contractaardappelen vallen er ineens niet meer onder, terwijl deze bij de eerste opgave gewoon waren meegeteld.


Dit noem ik nou jammer voor iedereen. Als de regeling was uitgevoerd zoals deze in eerste instantie was bedoeld, waren alle aardappelen uit de markt geweest en dan hadden we een schone markt gehad. Dan had de overheid betaalt, de industrie en de boer. Seizoen 2021 zou dan zijn gestart met een schone markt.


Schuur chloorvrij maken

Op dit moment rijdt er een veegmachine door de schuur. Met hoge druk spuit deze de vloer af en veegt en zuigt hem schoon. Mijn zoon reinigt alle bovengrondse kanalen met de hogedrukreiniger. Zelf heb ik net een pallet nieuwe platen besteld om tegen de wanden te schroeven. Allemaal omdat de schuur chloorvrij moet worden gemaakt. Wie had dit ook alweer verzonnen?

Deze kosten kunnen er ook nog wel bij. Ik hoop dat ik ze kan betalen van de eerste opbrengst van de aardappelen, want deze zijn weggegaan voor ruim 1 cent per kilo. En als ik nu naar buiten kijk, staat er een gewas aardappelen dat nog nooit zo mager is geweest als nu. We hebben net een beetje regen gehad en we zullen het hiermee moeten doen. Het neerslagtekort is nog steeds groot.


Beregenen niet mogelijk

Wij kunnen hier op Schouwen-Duiveland niet beregen, ondanks dat we op 3 kilometer van ons eiland het Volkerak-Zoommeer hebben. Maar nog steeds staat dit grootste zoetwatermeer van West-Europa op de nominatie om te worden verzout in 2030.

Hier zouden de Tweede Kamerleden zich nu eens druk over moeten maken. Laat ze zo snel mogelijk dit water inzetten in de landbouw. Pas dan hebben wij hier weer toekomst. Maar of dit gebeurt, U mag het zeggen!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer