Meer+aardappelen+op+voorraad+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Twan Wiermans

Meer aardappelen op voorraad in België

De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin februari geraamd op 2,4 miljoen ton aardappelen. Dat blijkt uit een inventarisatie uitgevoerd door Proefcentrum voor de Aardappelteelt, Fiwap en Carah.

Uit de cijfers blijkt dat 56 procent van de totale productie aan bewaaraardappelen nog in de bewaring ligt. Dit percentage is ongeveer gelijk aan het langjarig gemiddelde. In vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen, ligt er dit jaar 190.000 ton (9 procent) meer aardappelen op voorraad.

De huidige voorraad is de op een na hoogste van de afgelopen vijf jaar. Alleen in februari 2018 (na de recordoogst van 2017) lag de voorraad met 2,81 miljoen ton begin februari nog 15 procent hoger.

Verhouding vrije en gecontracteerde aardappelen

De verhouding vrije en gecontracteerde aardappelen hangt sterk samen met de opbrengsten per hectare. Hogere opbrengsten zorgen voor meer vrije aardappelen. De opbrengsten lagen bij oogst 2019 iets lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Van de voorraad aan aardappelen lag begin februari 34 procent nog vrij. Ter vergelijking: na oogst 2018 met lage opbrengsten lag 19 procent vrij en na de recordoogst van 2017 was dit 44 procent. De huidige voorraad aan vrije aardappelen (820.000 ton) ligt op eenzelfde niveau als het vijfjarig gemiddelde.

De hoeveelheid vrije aardappelen schommelt sterk van jaar tot jaar en is afhankelijk van de gerealiseerde opbrengst per hectare. De hoeveelheid contracten evolueert eerder mee met het areaal. De hoeveelheid contracten steeg in 2016 sterk door een zeer grote areaaltoename (15 procent). Sinds 2016 is de hoeveelheid contracten ongeveer hetzelfde gebleven.

Ruim helft Fontane

Het ras Fontane blijft in België aan populariteit winnen. Van de huidige voorraad begin februari wordt 53 procent ingenomen door Fontane. Vijf jaar geleden was dit nog maar 26 procent. De huidige voorraad is de grootste ooit en zelfs groter dan in februari 2018 (oogst 2017).

Deze toename is toe te schrijven aan de stijging in contracten (het toegenomen areaal). Door de sterke groei van Fontane ligt de voorraad 61 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Zowel de hoeveelheid vrije als gecontracteerde Fontane gaat in stijgende lijn.

Hoogste Challenger-voorraad ooit

Van de huidige voorraad wordt 10 procent ingenomen door Challenger. Van de 240.000 ton ligt 43 procent vrij. Door de langzame toename in areaal en een redelijke opbrengst per hectare, is deze voorraad de hoogste ooit en zelfs 54 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Een dalend areaal en een tegenvallende opbrengst in 2019 maken dat Bintje voor het eerst een lagere productie en voorraad kent in vergelijking met Challenger. Er ligt slechts 190.000 ton Bintje in de bewaring. Dat is minder dan vorig jaar. Het aandeel vrij Bintje is goed voor 46 procent.

Bijna 80 procent onder contract

De voorraad Innovator ligt met 190.000 ton op hetzelfde niveau als Bintje. Kenmerkend is dat bijna 80 procent onder contract ligt. Innovator blijft de laatste jaren redelijk constant qua productie en voorraden. De overige bewaarrassen vertegenwoordigen 510.000 ton, circa 20 procent van de totale voorraad.

Tussen oogst en 1 februari is 2,02 miljoen ton aardappelen afgeleverd (inclusief 0,35 miljoen ton vroege aardappelen). Dit verschilt weinig van het vijfjarig gemiddelde (2,08 miljoen ton) en geldt zowel voor de vrije als de gecontracteerde aardappelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer