Suiker+Unie+in+Groningen+start+met+drogen+aardappelen
Nieuws
© Han Reindsen

Suiker Unie in Groningen start met drogen aardappelen

Suiker Unie gaat aardappelen drogen in de pulpdroger van de suikerfabriek Vierverlaten in het Groningse Hoogkerk. Daardoor is het product langer te bewaren.

Door het coronavirus verkeert de Nederlandse aardappelindustrie in zeer zwaar weer. Ruim 1 miljoen ton aardappelen ligt nog te wachten op een bestemming. De vraag naar frites en andere aardappelproducten is enorm gedaald en de aardappelverwerkende fabrieken staan nagenoeg stil. Dit geldt ook voor Aviko die deel uitmaakt van Cosun, net als Suiker Unie.

Om de aardappelen niet te hoeven vernietigen, wat vanuit het oogpunt van duurzaamheid zeer onwenselijk is, wordt naarstig gezocht naar alternatieve verwerkingsopties. Een van de opties is het snijden en vervolgens drogen van aardappelen. Het drogen is nodig om het product langer te kunnen bewaren en toe te kunnen passen in bijvoorbeeld veevoer of petfood.


Mobiele machines

Het betreft een eenmalige activiteit. Gedurende een periode van 1 juni tot eind augustus zullen er met vrachtauto's gewassen aardappelen bij de suikerfabriek worden aangevoerd. Deze zal Suiker Unie zoveel mogelijk direct verwerken. Na ontvangst snijden mobiele machines de aardappelen in stukjes, zodat ze kunnen worden gedroogd. Het product wordt meteen afgevoerd.

Het drogen van de aardappelen leidt tot een geur die niet onopgemerkt zal blijven, aangezien die buiten de normale campagneperiode optreedt. Het karakter ervan zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met die van het drogen van perspulp en daarover zijn nooit geurklachten binnengekomen. Het drogen van aardappelen zelf gebeurt op andere locaties in Nederland. Dat heeft nog nergens tot geurproblemen geleid.


Vrachtbewegingen

Voor de aan- en afvoer van grondstof en product zullen verspreid over de dag circa 55 vrachtbewegingen nodig zijn. Dat is zo'n twee vrachtwagens per uur. Het transport zal de route van de bietenwagens volgen.

Het drogen van aardappelen valt niet onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)-vergunning van Vierverlaten. Suiker Unie heeft daarom contact opgenomen met de vergunningverlener, provincie Groningen. Deze is bereid medewerking te verlenen.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer