Belgen+hebben+nog+1%2C7+miljoen+ton+aardappelen+in+bewaring
Nieuws
© Haijo Dodde

Belgen hebben nog 1,7 miljoen ton aardappelen in bewaring

De Belgische aardappelvoorraad werd begin april geraamd op 1,71 miljoen ton. Dat is 320.000 ton hoger dan het gemiddelde gemeten over de afgelopen vijf jaar.

De oogst van consumptieaardappelen in België werd in 2019 geraamd op 4,42 miljoen ton van ongeveer 89.000 hectare. Daarvan is begin april 2,70 miljoen ton afgeleverd. De productie ligt 3 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Het afgeleverde volume tot 1 april is 7 procent lager. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Belgische aardappelinstituut PCA.


Van de totale Belgische voorraad ligt 52 procent opgeslagen in Vlaanderen. Vlaamse aardappeltelers hebben vooral nog Fontane in hun bewaarcellen. In Wallonië betreffen de voorraden meer Challenger en Innovator en in mindere mate ook nog Bintje.

Vrij beschikbaar

Van de voorraden in België is 32 procent nog vrij beschikbaar. PCA constateert dat het aandeel gecontracteerde aardappelen geleidelijk toeneemt. Het aandeel contracten is in Wallonië (74 procent) hoger dan in Vlaanderen (63 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  20 %
Meer weer