Pleidooi+voor+structurele+aanpak+van+droogte
Nieuws
© Johan Wissink

Pleidooi voor structurele aanpak van droogte

Waterschappen en hydrologen pleiten voor een structurele aanpak van de droogte. Zij willen daarbij ook kijken naar de inrichting van gebieden en meer inzet van nieuwe technologieën, zoals onderwaterdrainage. Dat blijkt uit een rondgang langs waterschappen en deskundigen.

Kleine natuurgebieden omgeven door landbouwpercelen moeten als natuurgebied kunnen worden geschrapt om de droogte voor de lange termijn in een gebied aan te pakken. Dat zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht.


Andersom biedt verplaatsing van een agrarisch bedrijf dat als enige bij een Natura 2000-gebied ligt, ook kansen om de droogte meer te beteugelen, stelt de hydroloog.

'Moeten we al het water in het gebied pompen voor één gebruiker, terwijl tien anderen er juist last van hebben? We kunnen noodmaatregelen blijven nemen', stelt Wanders retorisch vast.


Skippyballen

'Maar als ad-hocmaatregelen als het plaatsen van skippyballen om duikers te dichten voor het derde jaar op rij niet meer werken, moeten we oplossingen buiten de gebaande paden zoeken. Deze uitdaging geldt voor ons allen. De landbouwsector, drinkwaterbedrijven, natuur en gemeenten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer